Gofry z kaszy gryczanej bez jajka i mleka

Przepis na bezglutenowe gofry bez mleka i jajek.

Coraz więcej osób w swojej diecie musi eliminować jajka, mleko czy zboża glutenowe. Idąc z pomocą przedstawiam gofry 3 razy bez. Bez pszenicy, bez mleka i bez jajka.

Na 2 gofry ( jedna porcja ) potrzebujemy :

  • 3 czubate łyżki kaszy gryczanej niepalonej ( 45 g)
  • pół jabłka
  • łyżka siemienia lnianego
  • pół łyżeczki oleju kokosowego
  • cynamon
  • erytrytol
  • proszek do pieczenia
  • ewentualnie odrobina wody

Kaszę zalewamy na noc wodą i odstawiamy. Rano wylewamy wodę i przepłukujemy. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem do poziomu i odstawiamy na 10 minut. Blendujemy z pozostałymi składnikami. W razie gdy masa będzie za gęsta dodajemy wodę. Nagrzewamy gofrownice i nakładamy ciasto. Smażymy około 2-3 minuty.

Z porcji wychodzą 2 gofry

kcal 287
białko 8,2
tłuszcz 10
węglowodany przyswajalne 36
indeks glikemiczny 47,2
ładunek glikemiczny 16,8

Może Ci się również spodobać