|

Gryczana PIZZA z niskim indeksem glikemicznym

Macie ochotę na przepyszną bezglutenową pizze? Nic prostszego, wystarczą 4 składniki aby powstał pyszny spód. Osoby eliminujące gluten czy drożdże w swojej diecie mogą bez problemu cieszyć się jej smakiem. Pizza jest także odpowiednia dla osób z insulinoopornością czy PCOS, ponieważ ma dużo niższy indeks glikemiczny niż tradycyjna pizza na pszennym spodzie. Do jej wykorzystania użyłam mąki gryczanej ( firma Melvit).

Do jej wykonania potrzebowałam ( na jedną porcję) :

  • 60 g mąki gryczanej
  • niecałe jajko
  • ciepła woda
  • sól
  • oliwa z oliwek

dodatki:

  • 30 g mozarelli
  • pół pomidora
  • 40 g kiełbasy drobiowej
  • papryka
  • kilka pieczarek
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • zioła do pizzy

Do miski wsypałam mąkę, dodałam roztrzepane niecałe jajko i sól. Dolewałam ciepłej wody aż powstała konsystencja na pizze. Na koniec dodałam łyżeczkę oliwy i przełożyłam ciasto do miski i odstawiłam do piekarnika w 40 stopni na około 15 minut. W tym czasie pokroiłam warzywa i poddusiłam pieczarki. Wyjęłam pizze z piekarnika i nastawiłam go na 190 stopni. Ciasto rozsmarowałam na papierze, posmarowałam koncentratem i położyłam resztę składników. Piekłam ok. 20 minut.

Jedna porcja pizzy dostarcza

kcal 499
białko 30,1
tłuszcz 19,6
węglowodany przyswajalne 48,4
indeks glikemiczny 36,5 (niski)
ładunek glikemiczny 18,8 ( średni)

Podobne artykuły