Gryczane pączki o niskim indeksie glikemicznym- prosto na tłusty czwartek !

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami i na pewno każdy już zastanawia się ile pączków zje tym razem ( a raczej ile myśli że zje 😀 ). Dlatego może warto pokusić się o gryczaną bezglutenową wersję ? Takie pączki bez białej mąki mają niski indeks glikemiczny i są odpowiednie dla osób z insulinoopornością. Ich przygotowanie zajmuję bardzo mało czasu, nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie, tylko po uformowaniu masy wrzucamy je na gorący tłuszcz. Do masy dodałam aromat rumowy, który nadał im specyficzny smak, który mi bardzo odpowiadał.

Nie przedłużając przepis na gryczane pączki (24 sztuki):

 ✔około 250 g mąki gryczanej

✔po 100 g sera białego i 100g śmietany

✔jajko

✔pół łyżeczki sody, szczypta proszku do pieczenia

✔5 łyżek ksylitolu ( zmieliłam na puder )

✔cynamon mielony

✔aromat rumowy ( nadaje ciekawy smak ) próbowałam jeszcze z pomarańczowym ale najbardziej przypadł mi rumowy ?

✔smalec lub olej do smażenia

✔pół ziemniaka .

Połączyłam ze sobą suche składniki , dodałam ser, śmietanę, kilka kropli aromatu i zagniotłam ciasto . Mokrymi dłońmi formowalam kulki. W garnuszku rozgrzalam smalec , wrzuciłam 3 frytki z ziemniaków ( sprawiają że pączki nie wchłaniają tyle tluszczu i nie są spalone -》koniecznie spróbujcie , ja inaczej nie smażę pączków ?) . Smażymy z obu stron, wyciągamy na ręcznik papierowy. Posypujemy zmielonym ksylitolem pomieszanym z cynamonem . Wyszło mi 24 kuleczki ?

Całość:

kcal 1664
białko 57,8
tłuszcz 72,8
węglowodany 205

Smacznego tłustego czwartku !

 

Może Ci się również spodobać