Placuszki w diecie insulinoopornych

Jak zrobić słodkie placuszki dla insulinoopornych?

Miewacie ochotę na słodkie rzeczy w ciągu dnia? Jeśli myślicie co by tu zjeść słodkiego na pomoc przychodzi w pełni legalny deser.

Placuszki, naleśniczki kto ich nie lubi? Podawane z dżemem, serkiem, owocami czy polewą. Nawet one mogą stanowić pełnowartościowy posiłek, jeśli odpowiednio dobierzemy składniki. Zastąpią nam z powodzeniem deser, zaspokoją potrzebę na coś słodkiego w ciągu dnia i dostarczą nam porcję białka, węglowodanów i tłuszczów. Dodatkowo będą mieć niski indeks glikemiczny. Co dodawać a czego unikać?

 

Z czego najlepiej zrobić placuszki?

  • Jajka – to podstawa aby konsystencja była zachowana , dodatkowo to porcja białka, zdrowych tłuszczów oraz choliny wspomagającej układ nerwowy
  • Mąki: gryczana, owsiana, pszenna pełnoziarnista, orkiszowa pełnoziarnista, kokosowa, z ciecierzycy- dostarczą węglowodanów złożonych, porcję błonnika oraz witaminy z grupy B, cynk, magnez czy żelazo
  • Płatki owsiane, gryczane , żytnie, orkiszowe – można je zalać wcześniej wodą lub zmielić
  • Wiórki kokosowe – nadają przyjemny smak i zwiększają objętość – dodatkowa porcja tłuszczu, przez co placuszki są bardziej syte
  • Kakao, cynamon- nadają aromat i smak, cynamon dodatkowo uwrażliwia tkanki na insulinę
  • Owoce niskocukrowe : jagody, borówki, maliny, truskawki, wiśnie czy jabłka – dodane kawałeczki wzbogacą placuszki w porcję witamin. Mogą być podane oddzielnie lub do gotowej masy i usmażone ( świetnie sprawdzają się pokrojone w drobną kostkę jabłka)
  • Jogurt, twarożek, serek- dodatkowa porcja białka. Można je dodać do środka- wtedy wyjdą nam mini serniczki lub zjeść jako dodatek.
  • Własny dżem niskocukrowy – łyżeczka nie zaszkodzi, gorzej jeśli to będzie pół słoiczka
  • Gorzka czekolada – idealnie komponuje się z placuszkami, bogata w antyoksydanty i przeciwutleniacze. Może być dodawana do codziennej diety, dzięki niej też łatwiej przetrwać bez słodyczy, ponieważ rozpuszczona na placuszkach smakuje jak najlepszy deser
  • Masło orzechowe – dodatkowa porcja tłuszczu w tym jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
  • Erytrytol, stewia, ksylitol dla osłodzenia

 

Czego unikać?

  • Mąka pszenna, jaglana, ryżowa, ziemniaczana, kukurydziana- mają wysoki indeks glikemiczny i małą porcję błonnika
  • Dojrzałe banany- lepiej wybrać owoce niskocukrowe
  • Suszone owoce w tym daktyle- zwiększają indeks i ładunek całego dania- lepiej wybrać świeże
  • Kupne dżemy i kremy- duża porcja cukru
  • Długiego smażenia i przypalania – wytwarzają się niekorzystne da zdrowia kwasy tłuszczowe trans

 

Na czym smażyć?

  • Oliwa z oliwek, masło klarowane, olej kokosowy

Placuszki nadają się zarówno na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek czy kolację. Od Was zależy o jakiej porze dnia lubicie je jeść najbardziej. Nie bójcie się jeść owoców po 18, to już dawno obalony mit.

 

Przepis na zdrowe serowe placuszki:

  • 1 jajko
  • 60 g sera białego np. półtłustego
  • 25 g mąki owsianej
  • Odrobina proszku do pieczenia, erytrolu
  • Masło klarowane do smażenia
  • Mrożone wiśnie lub inne owoce

Wartość odżywcza porcji:

Kaloryczność: 355 kcal

Białko: 23 g

Tłuszcz: 16 g

Węglowodany : 30 g

Indeks glikemiczny: 45

Ładunek glikemiczny: 10

Może Ci się również spodobać