JAK NADWRAZLIWOŚĆ POKARMOWA I ALERGIA WPŁYWAJĄ NA PŁODNOŚĆ I CZYM RÓŻNIĄ SIĘ OD NIETOLERANCJI POKARMOWYCH
ALERGIA I NADWRAŻLIWOŚĆ POKARMOWA
Rozróżniamy dwa typy nadwrażliwości pokarmowych: alergie i nietolerancje pokarmowe. Alergie zachodzą z pobudzeniem układu odpornościowego, który uznaje pokarm za coś szkodliwego i uruchamia mechanizmy ochronne. Alergie dzielimy na IgE- zależne (natychmiastowe) i IGE- niezależne. W przypadku alergii IgE-zależnej reakcja organizmu jest natychmiastowa i powoduje rozwój gwałtownych objawów jak wysypka, obrzęk, bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, a nawet wywołać reakcję anafilaktyczną. W przypadku alergii IgE- niezależnej( jest to nadwrażliwość IGG – zależna ) objawy pojawiają się do kilku dni po spożyciu alergizującego pokarmu i są to najczęściej:
- Wzdęcia
- Bóle brzucha
- Biegunka
- Zaparcia
- Migreny
- Przewlekłe zmęczenie
- Wahania masy ciała
- Astma
- Przewlekłe infekcje
- Nadciśnienie tętnicze
- Niepłodność
- Depresja
Opóźniona (utajona ) alergia pokarmowa zaburza równowagę hormonalną organizmu, która prowadzi do niedoboru substancji odżywczych. W wyniku uszkodzenia bariery jelitowej może dochodzić do utajonych nadwrażliwości pokarmowych. Zaburzenie ciągłości tej błony powoduje iż substancje potencjalne szkodliwe jak: toksyny, bakterie, dodatki do żywności mogą przedostawać się do krwi i aktywować układ odpornościowy.
Obecny tryb życia – dużo stresu, mało snu, przebyte zakażenia, nadmiar używek, niewłaściwa dieta, antybiotyki zaburzają ciągłość tej błony i powodują jej rozszczelnienie. Uszkodzona błona jelitowa umożliwia niepożądanym substancjom przedostanie się do układu krwionośnego. Podobna sytuacja ma miejsce z nie do końca rozłożonymi cząstkami pokarmu- powodując tym samym alergizacje. Stałe narażenie na alergizujący pokarm przewlekle aktywuje układ odpornościowy, prowadząc do chronicznego stanu zapalnego.
Sposób ujawnienia objawów jest zależy od lokalizacji stanu zapalnego.
Wpływ na płodność
Chroniczny stan zapalny i zaburzona homeostaza organizmu powoduje niedobory niezbędnych w ciąży witamin jak: kwas foliowy, witaminy : E, D, K, A, B12 czy minerałów : cynku, magnezu, żelaza które są niezbędne do utrzymania i prawidłowego rozwoju ciąży. Organizm walcząc ze stanem zapalnym wynikającym z alergii pokarmowej, obniża funkcje odpowiedzialne za zagnieżdżanie i implantacje zarodka czy utrzymanie ciąży.
Chroniczny stan zapalny także wpływa na pogłębianie insulinooporności, blokując receptory insulinowe i zwiększając poziom męskich hormonów płciowych, które zaburzają pracę jajników i prowadzą do zaburzenia owulacji a tym samym zmniejszają płodność.
Odpowiednio skomponowana dieta eliminacyjna poprawi stan przewodu pokarmowego, zwiększy przyswajalność składników pokarmowych a także wyciszy stan zapalny i reakcje alergiczno-immunologiczne wspomagając tym samym płodność.
Do wykrycia nadwrażliwości pokarmowych służą specjalne testy badające obecność przeciwciał IgG, IgA- zależnych, dostępne w laboratoriach.
NIETOLERANCJE POKARMOWE – wynikają z braku lub niskiej aktywności enzymów trawiennych i nie aktywują układu immunologicznego. Są to najczęściej nietolerancje laktozy, fruktozy czy histaminy. Nietolerancja, podobnie jak alergia IgE – zależna najczęściej wywołuje natychmiastową reakcję organizmu, manifestującą się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego (biegunki, bóle brzucha). Nietolerancje pokarmowe diagnozuje się za pomocą specjalistycznych testów (badania poziomu enzymów w krwi, testy oddechowe)
Bibliografia
1. Alergia pokarmowa IgG-zależna i jej znaczenie w wybranych jednostkach chorobowych. Frank M., Ignyś I., Gałęcka M., Szachta P
2. Reakcje pokarmowe – nie mediowane IgE. Zawisza E
3. Dietetyka i żywienie kliniczne . Payne A, Barker H.