Ciasta wielkanocne z niskim indeksem glikemicznym dla osób z insulinoopornością i cukrzycą

Święta Wielkanocne tuż tuż, i choć na pewno z powodu sytuacji epidemii będą inne niż zwykle jednak w najbliższym gronie rodzinnym na pewno skusimy się na zrobienie jakiegoś ciasta. Porcje na pewno będą mniejsze dlatego przygotowałam 3 propozycje tradycyjnych ciast, które mogą zrobić z czystym sumieniem osoby z insulinoopornością, cukrzycą lub te unikające białego cukru w diecie.

MAZUREK

Najbardziej tradycyjny jest oczywiście wielkanocny mazurek, ale w tradycyjnej wersji jest on oparty na masie krówkowej bądź kajmakowej i zawiera dużą ilość cukru i tłuszczu. Podnosi gwałtownie poziom cukru we krwi.

Moja wersja nie zawiera białego cukru, za to dużą porcję błonnika. Nie ma zbyt niskiej kaloryczności, dlatego należy uważać z ilością porcji, a uprzedzam jest bardzo dobry.

Produkty na blaszkę 18 cm

Masa krucha:

  • szklanka mąki orkiszowej razowej (155g) można użyć pszennej razowej
  • masło extra 100g
  • jajko
  • łyżka erytrytolu (10g)
  • szczypta soli

Masa śliwkowo-czekoladowa:

  • 80 g suszonych śliwek
  • wódka lub likier do zalania śliwek- można zastąpić wodą
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 15 g masła
  • 25 g śmietanki 30%

Mąkę zagniatamy lub siekamy nożem z masłem, erytrytolem i solą, aby produkty połączyły się (masło nie musi być miękkie). Dodajemy jajko i ponownie zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Śliwki zalewamy alkoholem lub wodą i odstawiamy na noc (dzień wcześniej). Po tym czasie odsączyć z nadmiaru płynu i osuszyć.

Po 30 minutach w lodówce ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy. Wycinamy kółko bądź kwadrat, zależnie od blaszki. Zostawiamy trochę ciasta do obłożenia brzegów. Wykładamy blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy ok. 30 minut. Czekoladę, śmietankę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na zimne ciasto wykładamy śliwki ciasto obok siebie i zalewamy łyżką naszą czekoladę. Dekorujemy wedle uznania i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Wartość odżywcza

kaloryczność 2020 kcal
białko 39 g
tłuszcz 126 g
węglowodany 193 g
błonnik 25 g

WIELKANOCNA BABKA

Kolejnym tradycyjnym wielkanocnym ciastem jest babka. Tradycyjnie oparta jest na mące pszennej, ale gdy zastąpimy ją razową, zamiast cukru użyjemy erytrytolu otrzymamy wersje dla cukrzyków i insulinoopornych.

Blaszka na 12 porcji:

  • 170 g mąki orkiszowej razowej lub pszennej razowej (czubata szklanka)
  • 150 g masła extra
  • 3 jajka + 2 białka
  • 80 g erytrytolu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z jednej cytryny

Na początek masło ucieramy z erytrytolem za pomocą miksera , po kilku minutach dodajemy po jednym żółtku (łącznie 3) i ucieramy ponownie na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny. Białka jaj ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Dodajemy delikatnie do powstałej masy. Blaszkę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy otrębami lub razową bułką tartą- dokładanie aby baba ładnie odeszła. Przelewamy delikatnie masę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.

Wartość odżywcza

kaloryczność 2000 kcal
białko 58 g
tłuszcz 146 g
węglowodany 122 g
błonnik 17 g

SERNIKOBROWNIE

Sernik jest tradycyjnym ciastem pieczonym w wielu polskich domach na święta bądź na co dzień. Sernik jest jednym z lepszych ciast dla osób z cukrzycą i insulinoopornością, ponieważ nie zawiera dużej ilości węglowodanów a sporą ilość białka. Do masy serowej nie potrzebujemy dodawać dużej ilości słodzika aby masa była smaczna. Do urozmaicenia przepisu sernika możemy dodać warstwę brownie, ale nie tradycyjnego lecz z fasoli czerwonej. Jest to dużo zdrowsza alternatywa tego ciasta.

Przepis na blaszkę 18 cm

Warstwa brownie:

  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 jajka
  • 40 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 25 g kakao
  • łyżeczka sody
  • 50 g erytrytolu
  • 40 g rozpuszczonego oleju np. kokosowego

Warstwa sernikowa:

  • 250 g sera półtłustego , najlepiej w kostce
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • 10 g budyniu np. waniliowego
  • 10-20 g erytrytolu w zależności od pożądanego poziomu słodkości
  • ekstrakt waniliowy, najlepiej naturalny

Fasolę płuczemy, blendujemy z całymi jajkami, kakao, sodą, słodzikiem. Dodajemy rozpuszczony olej i zmiksowane na mąkę płatki. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem.

Blendujemy biały ser z żółtkami, słodzikiem, wanilią, proszkiem budyniowym. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Mieszamy delikatnie łyżką z masą serową. Wylewamy na blaszkę z masą z fasoli. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach

Wartość odżywcza

kaloryczność 1739 kcal
białko 98 g
tłuszcz 107 g
węglowodany 98 g
błonnik 20 g

 

Może Ci się również spodobać