Ciasta wielkanocne z niskim indeksem glikemicznym dla osób z insulinoopornością i cukrzycą
Święta Wielkanocne tuż tuż, i choć na pewno z powodu sytuacji epidemii będą inne niż zwykle jednak w najbliższym gronie rodzinnym na pewno skusimy się na zrobienie jakiegoś ciasta. Porcje na pewno będą mniejsze dlatego przygotowałam 3 propozycje tradycyjnych ciast, które mogą zrobić z czystym sumieniem osoby z insulinoopornością, cukrzycą lub te unikające białego cukru w diecie.
Koniecznie sprawdź też nowe ciasta jakie przygotowałam: puszysty sernik oraz nową jabłkowo-marchewkową babkę wielkanocną > znajdziesz je tu: Wielkanocne ciasta z niskim indeksem glikemicznym dla cukrzyków i nie tylko
MAZUREK
Najbardziej tradycyjny jest oczywiście wielkanocny mazurek, ale w tradycyjnej wersji jest on oparty na masie krówkowej bądź kajmakowej i zawiera dużą ilość cukru i tłuszczu. Podnosi gwałtownie poziom cukru we krwi.
Moja wersja nie zawiera białego cukru, za to dużą porcję błonnika. Nie ma zbyt niskiej kaloryczności, dlatego należy uważać z ilością porcji, a uprzedzam jest bardzo dobry.
Produkty na blaszkę 18 cm
Masa krucha:
- szklanka mąki orkiszowej razowej (155g) można użyć pszennej razowej
- masło extra 100g
- jajko
- łyżka erytrytolu (10g)
- szczypta soli
Masa śliwkowo-czekoladowa:
- 80 g suszonych śliwek
- wódka lub likier do zalania śliwek- można zastąpić wodą
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 15 g masła
- 25 g śmietanki 30%
Mąkę zagniatamy lub siekamy nożem z masłem, erytrytolem i solą, aby produkty połączyły się (masło nie musi być miękkie). Dodajemy jajko i ponownie zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Śliwki zalewamy alkoholem lub wodą i odstawiamy na noc (dzień wcześniej). Po tym czasie odsączyć z nadmiaru płynu i osuszyć.
Po 30 minutach w lodówce ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy. Wycinamy kółko bądź kwadrat, zależnie od blaszki. Zostawiamy trochę ciasta do obłożenia brzegów. Wykładamy blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy ok. 30 minut. Czekoladę, śmietankę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na zimne ciasto wykładamy śliwki ciasto obok siebie i zalewamy łyżką naszą czekoladę. Dekorujemy wedle uznania i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza
kaloryczność | 2020 kcal |
białko | 39 g |
tłuszcz | 126 g |
węglowodany | 193 g |
błonnik | 25 g |
WIELKANOCNA BABKA
Kolejnym tradycyjnym wielkanocnym ciastem jest babka. Tradycyjnie oparta jest na mące pszennej, ale gdy zastąpimy ją razową, zamiast cukru użyjemy erytrytolu otrzymamy wersje dla cukrzyków i insulinoopornych.
Blaszka na 12 porcji:
- 170 g mąki orkiszowej razowej lub pszennej razowej (czubata szklanka)
- 150 g masła extra
- 3 jajka + 2 białka
- 80 g erytrytolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka starta z jednej cytryny
Na początek masło ucieramy z erytrytolem za pomocą miksera , po kilku minutach dodajemy po jednym żółtku (łącznie 3) i ucieramy ponownie na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny. Białka jaj ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Dodajemy delikatnie do powstałej masy. Blaszkę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy otrębami lub razową bułką tartą- dokładanie aby baba ładnie odeszła. Przelewamy delikatnie masę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.
Wartość odżywcza
kaloryczność | 2000 kcal |
białko | 58 g |
tłuszcz | 146 g |
węglowodany | 122 g |
błonnik | 17 g |
SERNIKOBROWNIE
Sernik jest tradycyjnym ciastem pieczonym w wielu polskich domach na święta bądź na co dzień. Sernik jest jednym z lepszych ciast dla osób z cukrzycą i insulinoopornością, ponieważ nie zawiera dużej ilości węglowodanów a sporą ilość białka. Do masy serowej nie potrzebujemy dodawać dużej ilości słodzika aby masa była smaczna. Do urozmaicenia przepisu sernika możemy dodać warstwę brownie, ale nie tradycyjnego lecz z fasoli czerwonej. Jest to dużo zdrowsza alternatywa tego ciasta.
Przepis na blaszkę 18 cm
Warstwa brownie:
- puszka czerwonej fasoli
- 2 jajka
- 40 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 25 g kakao
- łyżeczka sody
- 50 g erytrytolu
- 40 g rozpuszczonego oleju np. kokosowego
Warstwa sernikowa:
- 250 g sera półtłustego , najlepiej w kostce
- 30 g masła
- 2 jajka
- 10 g budyniu np. waniliowego
- 10-20 g erytrytolu w zależności od pożądanego poziomu słodkości
- ekstrakt waniliowy, najlepiej naturalny
Fasolę płuczemy, blendujemy z całymi jajkami, kakao, sodą, słodzikiem. Dodajemy rozpuszczony olej i zmiksowane na mąkę płatki. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem.
Blendujemy biały ser z żółtkami, słodzikiem, wanilią, proszkiem budyniowym. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Mieszamy delikatnie łyżką z masą serową. Wylewamy na blaszkę z masą z fasoli. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach
Wartość odżywcza
kaloryczność | 1739 kcal |
białko | 98 g |
tłuszcz | 107 g |
węglowodany | 98 g |
błonnik | 20 g |