Dieta wegetariańska w cukrzycy
Czy da się prawidłowo zbilansować dietę wegetariańską w cukrzycy? Skąd czerpać źródła białka w diecie? Jakie są rodzaje diet wegetariańskich?
W ostatnim czasie pojawia się coraz więcej doniesień o pozytywnych skutkach jakie niesie za sobą zastosowanie diet roślinnych w kontekście obniżania ryzyka chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca czy również cukrzyca. Dlaczego tak się dzieje?
Diety wegetariańskie pomagają nam kontrolować masę ciała, ponieważ zazwyczaj są mniej kaloryczne niż tradycyjne diety co przyczynia się do utraty kilogramów i poprawiania parametrów jak: ciśnienie krwi, poziom cholesterolu LDL, glukozy we krwi. Osoby stosujące dietę wegetariańską bardziej dbają o to co wkładają na swój talerz. Dzięki obecności większej ilości owoców i warzyw dieta roślinna z reguły dostarcza więcej witamin o właściwościach antyoksydacyjnych (witamina C, karotenoidy). Wegetarianie spożywają też większe ilości kwasu foliowego, potasu i magnezu. Przy czym dieta może przyczyniać się do zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie.
Jakie są odmiany diet wegetariańskich:
laktoowowegetarianizm – najczęstsza stosowana forma wegetarianizmu, zakładająca rezygnację jedynie z mięsa i ryb, ale dopuszczająca spożywanie nabiału w tym mleka, jogurtów, serów ,jajek oraz miodu
laktowegetarianizm – nieco bardziej ograniczająca niż pierwsza odmiana, w tej diecie oprócz mięsa i ryb niedopuszczalne jest także spożywanie jajek. Można spożywać natomiast mleko i jego przetwory
owowegetarianizm – ta dieta wyklucza mięso, ryby i wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego z wyjątkiem jajek
weganizm – wyklucza spożywanie wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, ryb, jajek oraz wszelkiego rodzaju nabiału
frutarianizm –skrajnie restrykcyjna odmianą weganizmu, w której dopuszcza się spożywanie wyłącznie surowych owoców, orzechów i nasion a wyklucza wszelkie przetworzone produkty
witarianizm – w tej diecie dopuszczalne jest spożywanie wyłącznie świeżych warzyw i owoców. Zakazane jest jedzenie potraw gotowanych, herbaty, kawy ani innych napojów. Do picia dozwolona jest wyłącznie woda
Rozsądnym wyjściem jest wybór diety laktoowowegatariańskiej , laktowegatariańskiej lub owowegetariańskiej, które zapewnią nam większą gamę produktów niż bardziej restrykcyjne odmiany.
Osoby przechodzące na diety bez udziału mięsa powinny czerpać białko z innych alternatywnych roślinnych źródeł, ponieważ potencjalnych problemem na diecie wegetariańskiej jest zastąpienie białka zbyt dużą ilością węglowodanów co w efekcie może doprowadzić do hipoglikemii i większych wahań cukru we krwi.
Z jakich roślinnych źródeł czerpać białko? W tabeli przedstawione są roślinne źródła białka:
Porcja 100g | Białko | Węglowodany |
Biała fasola | 23g | 60g |
Czerwona fasola | 22g | 61g |
Fasola mung | 23g | 62g |
Czarna fasola | 21g | 62g |
Soja | 36g | 30g |
Ciecierzyca | 20g | 63g |
Bób | 26g | 58g |
Tofu | 11g | 3g |
W porównaniu w 100 g mięsa z kurczaka znajdziemy ok. 21 g białka i 0g węglowodanów, dlatego spożywając rośliny strączkowe zmniejszamy w posiłku udział węglowodanów z produktów zbożowych, aby nie dopuścić do wahań poziomu cukru we krwi. Najlepiej nasiona roślin strączkowych łączyć z warzywami.
Innymi źródłami białka w diecie wegetariańskiej, lecz w mniejszej ilości są:
- Pełnoziarniste pieczywo
- Makaron
- Ryż
- Komosa ryżowa
- Kasza gryczana
- Sezam
- Nasiona chia
- Orzechy
- Pestki dyni
Łącząc różne rodzaje białka roślinnego uzyskujemy pełny profil aminokwasów egzogennych, czyli takich których organizm nie potrafi wytworzyć sam i potrzebuje dostać je z zewnętrznego źródła jakim jest pożywienie.
Kolejną zaletą diet wegetariańskich jest dostarczenie sobie dużej porcji błonnika, zarówno frakcji rozpuszczalnej jak i nierozpuszczalnej. Udowodniono w badaniach, iż błonnik obniża ciśnienie krwi, frakcję cholesterolu LDL oraz glukozy we krwi.
Regularne spożycie błonnika pokarmowego zwalnia wchłanianie glukozy we krwi, zwiększa wykorzystanie składników odżywczych i przeciwutleniaczy, redukuje masę ciała wpływa na zwiększenie odczucia sytości i mniejsze podjadanie między posiłkami. Dieta bogata w błonnik pokarmowy obniża poposiłkową glikemię, stężenie HbA1c u cukrzyków a także zapobiega hipoglikemii u cukrzyków typu 1. Zwiększenie spożycia włókna pokarmowego jest istotnym czynnikiem obniżającym ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Ograniczenie lub eliminacja mięsa z diety wiąże się często z mniejszym spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych, które są odpowiedzialne za zwiększanie poziomu cholesterolu LDL czy glukozy we krwi. Tłuszcze nasycone zastępowane są źródłami nienasyconymi, które znajdziemy w produktach takich jak:
- płynne oleje roślinne (olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej z czarnuszki, olej z ostropestu),
- orzechy ( orzechy włoskie , nerkowca, brazylijskie, migdały czy orzechy laskowe),
- pestki (np. pestki dyni i pestki słonecznika),
- owoce (awokado).
Dieta wegetariańska może nieść za sobą pewne zagrożenia, ponieważ niewłaściwie zbilansowana i bogata w węglowodany szczególnie o wysokim indeksie glikemicznym i wysokim stopniu przetworzenia może zwiększać ryzyko cukrzycy i pogarszać wyniki glukozy i insuliny na czczo. Nieprawidłowo zbilansowana dieta może zwiększać ryzyko niedoborów witaminy B12, żelaza, cynku, wapnia i selenu. Decydując się na dietę wegetariańską najlepiej skonsultować się z dietetykiem, który pomoże w dobraniu odpowiednim składników, aby zapewnić zapotrzebowanie na wszystkie witaminy, minerały i przy tym dbać o prawidłowy poziom glukozy.
Jak odpowiednio przestrzegać diety wegetariańskiej:
- Zachowaj odpowiednią kaloryczność diety
- Nie opieraj diety na samych węglowodanach szczególnie prostych i przetworzonych
- Ogranicz spożycie cukru i gotowych wyrobów cukierniczych
- Spożywaj w diecie dużą ilość świeżych warzyw i owoców
- Włącz do diety gruboziarniste kasze, orzechy, nasiona, awokado
- Spożywaj strączki ( fasola, ciecierzyca, soczewica, groch)
Przykładowy dzień diety wegetariańskiej:
Śniadanie: malinowa owsianka z kefirem i migdałami
Drugie śniadanie: kanapki z chleba gryczanego z pastą guacamole, jajkiem na twardo i sałatka z pomidora i papryki
Obiad: gulasz z białej fasoli z pieczarkami z surówką z kapusty pekińskiej z oliwą z oliwek
Podwieczorek: hummus z ciecierzycy z marchewką pokrojoną w słupki i selerem naciowym
Kolacja: sałatka z komosą ryżową, suszonymi pomidorami, papryką, selerem naciowym polana sosem winegret i posypana pestkami dyni i słonecznika