Kaszanka. Hit czy kit?

Czy warto jeść kaszankę?

Wiele osób nie przepada za jej smakiem i jest uprzedzona, ponieważ w jej skład wchodzi krew. Problem z jedzeniem krwi jest głównie czysto psychologiczny, nawet osoby które nigdy jej nie spróbowały twierdzą, że jej nie lubią.  Obecność w kładzie kaszanki krwi odpowiada, że staje się ona bardzo wartościowym produktem bogatym w żelazo hemowe ( czyli bardzo dobrze przyswajalne przez organizm ), magnez oraz cynk. Jest to szczególnie ważne dla osób borykających się z anemią z niedoboru żelaza.

Żelazo w naszym organizmie jest odpowiedzialne za transport i magazyn tlenu, uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek a także uczestniczy w procesach odpornościowych i syntezie DNA.

W jej skład dodatkowo wchodzą podroby i kasza gryczana co daje nam bogactwo witamin z grupy B, potrzebnych do prawidłowej pracy mózgu, przemian węglowodanów, białek i tłuszczów. Zawiera także składniki mineralne jak: fosfor, miedź i potas wspierające gospodarkę kostną . Błonnik obecny w kaszy usprawnia dodatkowo pracę jelit.

Warto wybierać kaszankę o dobrym składzie ze sprawdzonego źródła. Im krótszy skład tym lepiej. Dobra kaszanka powinna mieć w swoim składzie: kaszę gryczaną, krew wieprzową, podroby, ew. tłuszcz, cebulę, naturalne przyprawy i sól. Nie powinna zawierać glutaminianu monosodowego czy azotynów (E621 i E250)

Czy kaszanka jest odpowiednia dla osób z insulinoopornością?

Tak, jeśli zawiera w swoim składzie kaszę gryczaną, podroby, krew, naturalne przyprawy, bez dodatku cukru i substancji konserwujących.

Kaszanka będzie miała niski indeks glikemiczny szczególnie zjedzona z warzywami dostarczającymi błonnik.

Z czym łączyć kaszankę?

Najlepiej z warzywami zawierającymi sporą dawkę witaminy C, która wpływa na zwiększenie wchłaniania żelaza.

  • Kapusta kiszona ( świetnie smakuje na ciepło zmieszana z kaszanką)
  • Ogórki kiszone
  • Papryka
  • Zielone warzywa ( szpinak, sałata, brokuł, fasolka)

Kaszanka w ciąży

Specjaliści przestrzegają przed jedzeniem kaszanki przez kobiety ciężarne ze względu na obecność bakterii mogących bytować we krwi zwierząt. Obróbka cieplna nie zawsze może zabić je wszystkie.

Ciemniejsza strona

Kaszanka ze względu na obecność podrobów i tłuszczu jest produktem dosyć kalorycznym i zasobnym w tłuszcze nasycone. Osoby z problemami z wątrobą, woreczkiem żółciowym powinny jej unikać.

Podsumowując

Włączenie kaszanki raz na jakiś czas do swojego jadłospisu jest korzystne ze względu na obecność dużej ilości żelaza, minerałów i witamin z grupy B. osoby cierpiące na anemię, osoby aktywne, kobiety z obfitymi miesiączkami powinny włączyć ją do swojej diety.

 

Podobne artykuły