Kwas alfa- liponowy w walce z cukrzycą i PCOS

Kwas alfa- liponowy

Uznawany za silny antyoksydant zmiatający wolne rodniki- kwas alfa-liponowy ( zwany też tiooktanowym, a w skrócie ALA ) jest związkiem rozpuszczalnym zarówno w wodzie jak i w tłuszczach co pozwala mu działać na poziomie błon komórkowych jak i w samych komórkach i tkankach. Pełni istotną rolę dla cukrzyków, ponieważ zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, wspomagając transport cukrów do komórek i obniżenie ich stężenia we krwi.  Działając antyoksydacyjnie chroni przed szkodliwym utlenianiem lipidów oraz cholesterolu- dzięki czemu pomaga chronić układ krążenia przed miażdżycą i hipercholesterolemią. Chroni także komórki wątroby zwiększając poziom aminokwasu- cysteiny, która jest prekursorem glutationu ( innego silnego przeciwutleniacza )oraz wspomaga działanie witaminy A, C i E oraz koenzymu Q10 w walce z wolnymi rodnikami.

Korzystnym skutkiem działania kwasu alfa-liponowego jest wpływ na gospodarkę węglowodanową i lipidową. Wykazano że hamuje rozpad insuliny, tym samym zwiększając insulinowrażliwość u osób chorujących na cukrzycę typu 2. Nasila wychwyt glukozy przez wątrobę i mięśnie, nasila syntezę glikogenu oraz utlenianie glukozy równocześnie hamuje proces glukoneogenezy (tworzenia cząsteczki glukozy).

Suplementacja ALA niesie korzyści w zespole policystycznych jajników (PCOS ), gdzie często występują wahania cukru,  insulinooporność oraz nieprawidłowe stężenie lipidów. Suplementacja 600 mg kwasu alfa-liponowego w grupie kobiet wykazała poprawę wrażliwości tkanek na insulinę, zmniejszenia stężenia triglicerydów oraz bardziej regularne cykle miesiączkowe.

ALA można dostarczyć z pożywieniem np. w: szpinaku, brokułach czy podrobach,  lecz wartość ta nie jest wystarczająca do uzyskania stężeń terapeutycznych, dlatego należy suplementować odpowiednią dawkę preparatu.

Kwas alfa-liponowy ma szerokie spektrum działania na organizm człowieka. Osoby z cukrzycą, insulinoopornością czy PCOS warto, aby włączyły ten związek do swojej suplementacji uprzednio kontaktując się z lekarzem lub dietetykiem i wybranie odpowiedniej dawki preparatu.

 

Piśmiennictwo

  1. I.Vinik, T.S. Park, K.B. Stansberry i wsp.: Diabetic neuropathies. Diabetologia 2000; 43: 957-973
  2. Chudzik, B. Kaczorowska, M. Przybyła i wsp.: Neuropatia cukrzycowa. Pol. Merk. Lek 2007; XXII, 127: 66
  3. Malińska, K. Winiarska: Kwas liponowy – charakterystyka i zastosowanie w terapii. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2005; 59: 535-543
  4. Krakowiecki, M. Jasik, G. Rosiński i wsp.: Ocena leczenia kwasem liponowym u chorych z obwodową polineuropatią cukrzycową. Diabetologia Doświadczalna i Kliniczna 2004, 4,6: 413-417
  5. Ziegler, H. Nowak, P. Kempler i wsp.: Treatment of symptomatic diabetes polyneuropathy with the antioxidant alpha-lipoic acid: a meta analysis. Diabet. Med. 2004; 21: 114-21

 

 

Podobne artykuły