Niskowęglowodanowy sernik OREO
Sernik OREO
❤ bez cukru
❤ bez jajek
❤bez glutenu
❤z niskim indeksem glikemicznym
❤niskowęglowodanowy ?
6 gramów węglowodanów w porcji ? a 50 gramów w całym cieście! Co czyni go sernikiem niskowęglowodanowym.
Jeśli znacie sernik tylko pieczony, z dodatkiem jajek, mąki, cukru to możecie się mile zaskoczyć robiąc tą wersję. Sernik dzięki użyciu do spodu migdałów, kakao i mąki kokosowej nie zawiera żadnych dodanych cukrów. Do masy także zostało użytych tylko 2 łyżki erytrolu.
Taki sernik można potraktować jako osobny posiłek i wliczyć w bilans diety. Wysoka zawartość białka i dobrych tłuszczy czyni go bardzo dobrym posiłkiem np. na drugie śniadanie 🙂 i nawet nie odczujemy, że jesteśmy na jakiejkolwiek diecie.
Osoby z insulinoopornością często szukają alternatyw na zdrowy deser. Wiele przepisów owszem jest zdrowszych od kupnych słodyczy, ale zawierają w swoim składzie dużo suszonych owoców, kasz i świeżych owoców czyniąc taki deser bardzo wysokowęglowodanowymi, na które osoby z insulinoopornością i PCOS powinny szczególnie uważać, ponieważ ich indeks i ładunek glikemiczny będzie bardzo wysoki.
Składniki CIASTO:
7 łyżek zmielonych migdałów
7 łyżek mąki kokosowej
3 łyżki kakao
50-60 g masła/ oleju kokosowego rozpuszczonego .
Łączymy wszystko w misce na masę . Połowę wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem , ugniatamy aby powstał spód i wkładamy do lodówki na 15 minut. Drugą część masy zostawiamy na wierzch .
Składniki MASA :
250 g sera twarogowego półtłustego
100 ml śmietanki 36% ( można dodać tylko jogurt lub śmietankę 30 %)
150 ml jogurtu greckiego
sok z połowy cytryny
2 łyżki żelatyny
4 łyżki zimnej wody
2 łyżki erytrolu
Najpierw chwilę ubijamy śmietankę, dodajemy ser i jogurt . Blendujemy na masę, dodajemy sok z cytryny i erytrol. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i ogrzewany lekko ( żeby nie była bardzo gorąca ani wrząca). Miksujemy dokładnie z masą. Wykładamy ją na wcześniej schłodzony spód . Posypujemy drugą warstwą ciasta . Schładzamy w lodówce 4 godziny .
Wartość odżywcza całości:
➡kcal : 2050
➡białko: 106.5
➡tłuszcz: 145
➡węglowodany : 82
➡błonnik: 32
Wartość odżywcza porcji ( ok. 1/8)
➡kcal: 266
➡białko: 13.8
➡tłuszcz: 18.9
➡węglowodany przyswajalne: 6.5