Proste sposoby na zwiększenie odporności jesienią

Okres jesienno-zimowy wiążę się z obniżeniem odporności i stosunkowo częstszym zachorowaniem na grypę i przeziębienia niż podczas innych pór roku.

Jak polepszyć swoją odporność i jak lepiej radzić sobie z przeziębieniami ?

  1. Regularne posiłki, ale do tego muszą być zdrowe, ze względu na mniejszą dostępność warzyw i owoców kompozycja tych dostępnych musi być przemyślana 😉
  2. Flora bakteryjna – wskazane jest ją wzmocnić, ponieważ to ona w większości odpowiada za tworzące się procesy zapalne.

Jak to zrobić ?

  • Należy spożywać produkty zawierające bakterie kwasu mlekowego do których należą: jogurty naturalne, zsiadłe mleko, kefiry a także kiszonki (kapusta, ogórki)
  • Naturalne antybiotyki- są bardzo istotne i pomocne w zwalczaniu bakterii chorobotwórczych , należą do nich: czosnek, cebula ze względu na wysoką ilość allicyny, hamującej rozwój patogenów

Co wybierać?  

  • produkty bogate w witaminę C do których należą: acerola, dzika róża, kiwi, kapusta, czerwona papryka, natka pietruszki, cykoria, por, cytryna
  • orzechy i nasiona: zawierają cynk, witaminy z grupy B, witaminę E działającą jako przeciwutleniacz,
  • ryby jako bogactwo cynku, fosforu, jodu, żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • kasza gryczana, jaglana bogate w witaminy z grupy B
  • MIÓD mający działanie antybakteryjne oraz jest bogaty w: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę,
  • IMBIR! ma właściwości przeciwzapalne, działa napotnie, ma właściwości ogrzewające i wspomagające krążenie krwi,
  • napar z lipy : w przeziębieniach jest stosowana głównie dzięki temu, ze ma działa napotnie. Kwiatostan lipy zawiera wiele prozdrowotnych substancji, przede wszystkim flawonoidy, fitosterole, śluzy i garbniki, a także kwasy organiczne, sole mineralne, witaminę C i PP. 

Przepis na napar z imbiru:

Obrany imbir ścieramy na tarce, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do zaparzenia pod przykryciem. Napar możemy przechowywać w lodówce . Następnego dnia 1/3 naparu wlewamy do kubka, uzupełniamy wrzątkiem i po przestygnięciu dodajemy miód i cytrynę 😉 Działa cuda !

 

Podobne artykuły