Wielkanoc, insulinooporność i kwarantanna- jak to przetrwać?

Wielkanoc, insulinooporność i kwarantanna- kilka porad.

Tegoroczne Święta Wielkanocne z pewnością nie będą zwyczajne. Przy szalejącej epidemii mamy zalecenie pozostania w domu. Święta kojarzą nam się nieodłącznie z odwiedzinami rodziny, wspólnym gotowaniu i pieczeniu. Wiele rodzin zostanie we własnym gronie, rezygnując tym samym z wizyt rodziny. Jak w takim przypadku się do nich przygotować i co gotować?

Kupuj mądrze

W czasach epidemii powinniśmy wychodzić jak najrzadziej z domu i tylko w uzasadnionych przypadkach. Najlepiej jeśli zrobisz wcześniej menu i listę zakupów. Pozwoli to na kupienie wszystkich produktów na raz, bez konieczności codziennego chodzenia do sklepów. Jeśli zapomnisz kupić jakiegoś produktu, o ile nie jest on kluczowy np. jajka zmodyfikuj przepis i nie narażaj się na kolejne wyjście z domu. Opieraj jadłospis na prostych daniach bez zbędnej ilości składników.

Wybierz ulubione dania i wypieki

Zostając w domu nie ma potrzeby gotowania dużej ilości jedzenia na kilka dni, kiedy to albo przyjmowaliśmy gości u siebie albo jeździliśmy w odwiedziny.  Zaplanuj jadłospis na dwa świąteczne dni. Wybierz tylko ulubione dania, aby nagle nie wyszło osiem posiłków i dwa desery na dzień. Wystarczy śniadanie wielkanocne, na drugi posiłek możesz pozwolić sobie na sałatkę, jajka czy domowe wyroby. Obiad jaki zazwyczaj spożywasz w świąteczny czas, deser z ulubionego ciasta i kolację zapewne taką samą jak drugie śniadanie, czyli 1000 form jajek i sałatek.

Przykład:

Śniadanie Wielkanocne: barsz biały z kiełbasą, jajkiem, chleb razowy

Drugie śniadanie: sałatka wielowarzywna, domowa wędlina, jajko faszerowane, ćwikła, chleb razowy

Obiad: pieczony indyk faszerowany pieczarkami, kasza pęczak lub ziemniaki ugotowane dzień wcześniej, surówka z kapusty pekińskiej + kawałek mazurka

Podwieczorek: babka wielkanocna razowa, jogurt naturalny, orzechy

Kolacja: jajka faszerowane, chrzan, tombaliki z octem

 

Spożywaj regularne posiłki i większe porcje

Unikaj ciągłego zaglądania do lodówki. Wiele osób siedząc w domu często ma ochotę coś przegryźć. Osoby z insulino opornością szczególnie powinny tego unikać, ponieważ każdy mały posiłek lub przekąska to dodatkowy wyrzut insuliny. Staraj się jeść regularne posiłki o zwyczajowych objętościach do czasu aż poczujesz sytość. Jeśli chcesz zjeść przekąskę to tak aby stanowiła cały jeden posiłek. Unikaj jedzenia małych porcji co godzinę i przegryzania ciasta. Ustal, że zjesz go np. po obiedzie lub na podwieczorek lub nawet dwa razy po dwóch posiłkach, aby nie stanowiło samodzielnego posiłku, szczególnie jak jest to tradycyjny mazurek.

Możesz gotować co Ci się podoba

Zawsze rodzina pytała Cię dlaczego nie możesz zjeść tradycyjnego mazurka i nie rozumiała, że jesteś dla diecie dobrej dla Twojego zdrowia? Teraz możesz ugotować i upiec wszystkie dania pod siebie, nie tłumacząc innym dlaczego akurat takie spożywasz. Wreszcie możesz wypróbować przepisy na mazurek bez cukru czy pełnoziarnistą babkę. Wiele osób jest nierozumianych przez rodzinę, która je ,,normalnie’’. Baw się jedzeniem, przetestuj nowe rzeczy, na pewno domownicy polubią nowe przepisy.

Poczuj spokój

Choć Wielkanoc to wspaniały rodzinny czas, to wiemy też, że to stresujący okres. Sprzątanie, gotowanie, pieczenie, zakupy i wielokilometrowa jazda do rodziny. Tegoroczne spędzone w domu mogą przez to stać się spokojniejsze.  Nie musimy nigdzie pędzić, tylko skupić się na najbliższych. Może znajdziemy czas na pomalowanie pisanek z dziećmi lub nawet sami. Czemu nie?

Co uważacie? Macie podobne przemyślenia? Jak spędzacie Wielkanoc w tym roku?

Może Ci się również spodobać