DIETA WSPOMAGAJĄCA METYLACJĘ. WPŁYW PRAWIDŁOWEJ METYLACJI NA PŁODNOŚĆ
Zaburzenia metylacji to coś, o czym ostatnio coraz częściej się słyszy i może dotyczyć aż połowy populacji. Zaburzenia metylacji to w konsekwencji problemy zdrowotne i niedobory składników odżywczych.
Jakie funkcje spełnia metylacja w naszym organizmie:
- Detoks metali ciężkich
- Oczyszczanie organizmu
- Wpływ na hormony m.in. estrogeny
- Produkcja osłonek mielinowych
- Ochrona przed chorobami autoimmunologicznymi
- Odpowiada za produkcje antyoksydantów: glutationu i koenzymu Q10
Problemy i zaburzenia metylacyjne mogą prowadzić do:
- Poronień
- Problemów z płodnością
- Zwiększenia ryzyka nowotworów
- Zwiększenia ryzyka chorób autoimmunologicznych
- Zwiększenia ryzyka wystąpienia wad rozwojowych u dziecka, Zespołu Downa
- Podwyższenia poziomu homocysteiny, co w konsekwencji może prowadzić do udaru, zakrzepicy czy miażdżycy czy powodować wczesne poronienia lub kłopoty z zajściem w ciąże
Mutacja genu MTHFR a ciąża
W Polsce bada się dwa rodzaje tej mutacji w pozycji 677C>T, 1298A>C. W przypadku tej mutacji nie następuję poprawne przekształcanie kwasu foliowego do aktywnej formy metylowanej z powodu obniżenia aktywności enzymu. Skutkiem tego może być nadmierne gromadzenie się homocysteiny, która nie zostaje przekształcona w metioninę. Jej nadmiar zaburza proces zagnieżdżania zarodka oraz może prowadzić do patologicznych zmian naczyniowych. Prowadzi to do zwiększenia ryzyka poronień samoistnych (w tym również nawykowych), przede wszystkim w pierwszym trymestrze ciąży.
Dieta wspomagająca metylację:
- Bogata w produkty zawierające witaminy B : ( B2, B9, B6, B12), które uczestniczą w procesach metylacyjnych
- Suplementacja aktywnymi formami witamin z grupy B:
- Foliany
- Metylkobalamina
- Fosforan pirydoksalu
- Zawierająca cholinę i inozytol,(które uczestniczą we wszystkich cyklach metylacyjnych), najlepszym źródłem są żółtka jaj ( w razie nadwrażliwości- suplementacja )
- Ograniczenie żywności przetworzoną i dodatki do żywności
- Ograniczenie mięsa hodowlanego i konwencjonalnego nabiału
Inne czynniki:
- Ograniczenie stresu ( choć nie zalicza się do czynników żywieniowych zaburza w sposób znaczący metylację)
- Wysypianie się ( 7-8 godzin snu)
- Eliminacja używek
- Ograniczenie ekspozycji na toksyny
- Prawidłowe nawodnienie
- Wyeliminowanie infekcji, stanów zapalnych, chorób jelit, zakażeń, Candidy
- Zadbanie o prawidłową gospodarkę hormonalną
Bibliografia :
1. Folate and DNA methylation: a review of molecular mechanisms and the evidence for folate’s role. Crider KS, Yang TP, Berry RJ, Bailey LB
2. Folate, vitamin B12 and vitamin B6 and one carbon metabolism. Selhub J
3. Homocysteine, folate and vitamin B12 in neuropsychiatric diseases: review and treatment recommendations. Stanger O i in.
4. Szkolenia Med. Food