Domowy kisiel bez mąki dla insulinoopornych
Tradycyjny kisiel ma w swoim składzie przede wszystkim cukier i skrobię ziemniaczaną, a tym samym wysoki indeks glikemiczny. Osoby z insulinoopornością powinny wystrzegać się takich gotowych produktów i zastąpić je domowym zdrowym kisielem owocowym.
Do jego stworzenia potrzebujemy tylko dwóch produktów i wody. Bez żadnych dodatkowych słodzików czy zagęstników.
Babka jajowata + jabłko + cynamon + woda
Jabłko kroimy na kawałki, zalewamy wodą i zagotowujemy. Dusimy kilka minut do miękkości jabłek, dodajemy cynamon i łyżkę babki jajowatej. Gotujemy mieszając, możemy dodać wodę. Na koniec blendujemy na gładką masę.
Porównanie składu:
Tradycyjny kisiel
Skład: cukier, skrobia, jagody liofilizowane 2,5{eb2d16572e3b68620d5ddd38a8eb5f05ce3ed2f2c749446c0e05f7af90bb7e24}, maliny liofilizowane 2,2 {eb2d16572e3b68620d5ddd38a8eb5f05ce3ed2f2c749446c0e05f7af90bb7e24}, kwas cytrynowy, aromaty, sól, witamina C, czerwień koszelinowa, indygotyna
Domowy kisiel
Skład: jabłko, babka jajowata, cynamon
Porównując oba składy widać, który jest dla nas lepszy. Przygotowanie domowego kisielu zajmuje tylko kilka chwil a otrzymujemy w pełni naturalny produkt. Dodatkowo babka jajowata to błonnik zawierający polisacharydy śluzowe, które wiążąc wodę pęcznieją tworząc lepki roztwór i zwiększają perystaltykę jelit chroniąc przed zaparciami.