Gryczana PIZZA z niskim indeksem glikemicznym
Macie ochotę na przepyszną bezglutenową pizze? Nic prostszego, wystarczą 4 składniki aby powstał pyszny spód. Osoby eliminujące gluten czy drożdże w swojej diecie mogą bez problemu cieszyć się jej smakiem. Pizza jest także odpowiednia dla osób z insulinoopornością czy PCOS, ponieważ ma dużo niższy indeks glikemiczny niż tradycyjna pizza na pszennym spodzie. Do jej wykorzystania użyłam mąki gryczanej ( firma Melvit).
Do jej wykonania potrzebowałam ( na jedną porcję) :
- 60 g mąki gryczanej
- niecałe jajko
- ciepła woda
- sól
- oliwa z oliwek
dodatki:
- 30 g mozarelli
- pół pomidora
- 40 g kiełbasy drobiowej
- papryka
- kilka pieczarek
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- zioła do pizzy
Do miski wsypałam mąkę, dodałam roztrzepane niecałe jajko i sól. Dolewałam ciepłej wody aż powstała konsystencja na pizze. Na koniec dodałam łyżeczkę oliwy i przełożyłam ciasto do miski i odstawiłam do piekarnika w 40 stopni na około 15 minut. W tym czasie pokroiłam warzywa i poddusiłam pieczarki. Wyjęłam pizze z piekarnika i nastawiłam go na 190 stopni. Ciasto rozsmarowałam na papierze, posmarowałam koncentratem i położyłam resztę składników. Piekłam ok. 20 minut.
Jedna porcja pizzy dostarcza
kcal | 499 |
białko | 30,1 |
tłuszcz | 19,6 |
węglowodany przyswajalne | 48,4 |
indeks glikemiczny | 36,5 (niski) |
ładunek glikemiczny | 18,8 ( średni) |