Jabłkowo-ryżowe placuszki
Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne placuszki .
Jeśli zostanie nam trochę ryżu z obiadu możemy go wykorzystać aby przygotować te pyszne placuszki z dodatkiem jabłka. Smażone są na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu, także nie są nim przesiąknięte 🙂
Placuszki możemy spożywać zarówno na śniadanie jak i na inne posiłki, świetnie nadadzą się także do lunchboxa.
Na jedną porcję potrzebujemy:
- 4 łyżki ryżu brązowego
- małe jabłko
- 2 jajka
- cynamon, przyprawa do piernika, erytrytol
- łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Ugotowany ryż blendujemy ze startym jabłkiem, jajkami, roztopionym olejem kokosowym i przyprawami. Smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Zajadamy z ulubionymi dodatkami 🙂
Porcja dostarcza nam:
403 kcal
16,9 g białka
17,9 g tłuszczu
40,7 g węglowodanów przyswajalnych
Indeks glikemiczny : 44,3 ( średni)
ładunek glikemiczny : 18 ( średni)
Z tego samego przepisu możemy przygotować także muffinki
Smacznego 🙂