|

Jabłkowo-ryżowe placuszki

Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne placuszki .

 

Jeśli zostanie nam trochę ryżu z obiadu możemy go wykorzystać aby przygotować te pyszne placuszki z dodatkiem jabłka. Smażone są na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu, także nie są nim przesiąknięte 🙂

Placuszki możemy spożywać zarówno na śniadanie jak i na inne posiłki, świetnie nadadzą się także do lunchboxa.

Na jedną porcję potrzebujemy:

  • 4 łyżki ryżu brązowego
  • małe jabłko
  • 2 jajka
  • cynamon, przyprawa do piernika, erytrytol
  • łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Ugotowany ryż blendujemy ze startym jabłkiem, jajkami, roztopionym olejem kokosowym i przyprawami. Smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Zajadamy z ulubionymi dodatkami 🙂

Porcja dostarcza nam:

403 kcal

16,9 g białka

17,9 g tłuszczu

40,7 g węglowodanów przyswajalnych

Indeks glikemiczny : 44,3 ( średni)

ładunek glikemiczny : 18 ( średni)

Z tego samego przepisu możemy przygotować także muffinki

Smacznego 🙂

Podobne artykuły