|

Ekspresowe pełnoziarniste gofry zastępujące pieczywo

Lubicie gofry? Czy jadacie je tylko na słodko z bitą śmietaną czy owocami? Ja chciałam Wam pokazać, że za pomocą gofrownicy możemy wyczarować milion rodzajów różnych gofrów. Tutaj przedstawiam wersję wytrawną na propozycje śniadania.

Pewnego poranka obudziłam się z ochotą na zjedzenie wspaniałych kanapek, ale w domu ani kromeczki chleba więc postanowiłam w 5 minut zaspokoić potrzebę na pieczywo 🙂 Dobrze, że w domu zawsze mam zapas różnych mąk, jajka i oczywiście dobrze grzejącą gofrownice.

Gofry są świetną alternatywną dla pieczywa. Jeśli nie wyobrażacie sobie bez niego życia a na dodatek lubicie jeść ciepłe to takie wytrawne gofry są dla Was idealne. Możemy łączyć je z dodatkami mięsnymi, serami, warzywami czy pastami. Co Wam w duszy gra 🙂 Ja swoje postanowiłam zjeść z rukolą, szynką z indyka, pomidorami i papryką .

Przepis na dwa gofry dla jednej osoby :

  • jajko
  • 3 łyżki mąki żytniej typ 2000
  • około pół szklanki mleka roślinnego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól ziołowa, oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi
  • łyżeczka oliwy

Zblendowałam ze sobą wszystkie składniki i wlałam na rozgrzaną gofrownicę , poczekałam 3 minuty i gotowe 🙂 Położyłam ulubione dodatki i cieszyłam się smakiem pysznych ciepłych kanapeczek.

Wartość odżywcza dwóch gofrów:

kcal 286
białko 10
tłuszcz 17
węglowodany przyswajalne 20,5
indeks glikemiczny 38,6

 

ładunek glikemiczny 8,1

Podobne artykuły