Ekspresowe pełnoziarniste gofry zastępujące pieczywo
Lubicie gofry? Czy jadacie je tylko na słodko z bitą śmietaną czy owocami? Ja chciałam Wam pokazać, że za pomocą gofrownicy możemy wyczarować milion rodzajów różnych gofrów. Tutaj przedstawiam wersję wytrawną na propozycje śniadania.
Pewnego poranka obudziłam się z ochotą na zjedzenie wspaniałych kanapek, ale w domu ani kromeczki chleba więc postanowiłam w 5 minut zaspokoić potrzebę na pieczywo 🙂 Dobrze, że w domu zawsze mam zapas różnych mąk, jajka i oczywiście dobrze grzejącą gofrownice.
Gofry są świetną alternatywną dla pieczywa. Jeśli nie wyobrażacie sobie bez niego życia a na dodatek lubicie jeść ciepłe to takie wytrawne gofry są dla Was idealne. Możemy łączyć je z dodatkami mięsnymi, serami, warzywami czy pastami. Co Wam w duszy gra 🙂 Ja swoje postanowiłam zjeść z rukolą, szynką z indyka, pomidorami i papryką .
Przepis na dwa gofry dla jednej osoby :
- jajko
- 3 łyżki mąki żytniej typ 2000
- około pół szklanki mleka roślinnego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- sól ziołowa, oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi
- łyżeczka oliwy
Zblendowałam ze sobą wszystkie składniki i wlałam na rozgrzaną gofrownicę , poczekałam 3 minuty i gotowe 🙂 Położyłam ulubione dodatki i cieszyłam się smakiem pysznych ciepłych kanapeczek.
Wartość odżywcza dwóch gofrów:
kcal | 286 |
białko | 10 |
tłuszcz | 17 |
węglowodany przyswajalne | 20,5 |
indeks glikemiczny | 38,6
|
ładunek glikemiczny | 8,1 |