Placuszki w diecie insulinoopornych
Jak zrobić słodkie placuszki dla insulinoopornych?
Miewacie ochotę na słodkie rzeczy w ciągu dnia? Jeśli myślicie co by tu zjeść słodkiego na pomoc przychodzi w pełni legalny deser.
Placuszki, naleśniczki kto ich nie lubi? Podawane z dżemem, serkiem, owocami czy polewą. Nawet one mogą stanowić pełnowartościowy posiłek, jeśli odpowiednio dobierzemy składniki. Zastąpią nam z powodzeniem deser, zaspokoją potrzebę na coś słodkiego w ciągu dnia i dostarczą nam porcję białka, węglowodanów i tłuszczów. Dodatkowo będą mieć niski indeks glikemiczny. Co dodawać a czego unikać?
Z czego najlepiej zrobić placuszki?
- Jajka – to podstawa aby konsystencja była zachowana , dodatkowo to porcja białka, zdrowych tłuszczów oraz choliny wspomagającej układ nerwowy
- Mąki: gryczana, owsiana, pszenna pełnoziarnista, orkiszowa pełnoziarnista, kokosowa, z ciecierzycy- dostarczą węglowodanów złożonych, porcję błonnika oraz witaminy z grupy B, cynk, magnez czy żelazo
- Płatki owsiane, gryczane , żytnie, orkiszowe – można je zalać wcześniej wodą lub zmielić
- Wiórki kokosowe – nadają przyjemny smak i zwiększają objętość – dodatkowa porcja tłuszczu, przez co placuszki są bardziej syte
- Kakao, cynamon- nadają aromat i smak, cynamon dodatkowo uwrażliwia tkanki na insulinę
- Owoce niskocukrowe : jagody, borówki, maliny, truskawki, wiśnie czy jabłka – dodane kawałeczki wzbogacą placuszki w porcję witamin. Mogą być podane oddzielnie lub do gotowej masy i usmażone ( świetnie sprawdzają się pokrojone w drobną kostkę jabłka)
- Jogurt, twarożek, serek- dodatkowa porcja białka. Można je dodać do środka- wtedy wyjdą nam mini serniczki lub zjeść jako dodatek.
- Własny dżem niskocukrowy – łyżeczka nie zaszkodzi, gorzej jeśli to będzie pół słoiczka
- Gorzka czekolada – idealnie komponuje się z placuszkami, bogata w antyoksydanty i przeciwutleniacze. Może być dodawana do codziennej diety, dzięki niej też łatwiej przetrwać bez słodyczy, ponieważ rozpuszczona na placuszkach smakuje jak najlepszy deser
- Masło orzechowe – dodatkowa porcja tłuszczu w tym jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
- Erytrytol, stewia, ksylitol dla osłodzenia
Czego unikać?
- Mąka pszenna, jaglana, ryżowa, ziemniaczana, kukurydziana- mają wysoki indeks glikemiczny i małą porcję błonnika
- Dojrzałe banany- lepiej wybrać owoce niskocukrowe
- Suszone owoce w tym daktyle- zwiększają indeks i ładunek całego dania- lepiej wybrać świeże
- Kupne dżemy i kremy- duża porcja cukru
- Długiego smażenia i przypalania – wytwarzają się niekorzystne da zdrowia kwasy tłuszczowe trans
Na czym smażyć?
- Oliwa z oliwek, masło klarowane, olej kokosowy
Placuszki nadają się zarówno na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek czy kolację. Od Was zależy o jakiej porze dnia lubicie je jeść najbardziej. Nie bójcie się jeść owoców po 18, to już dawno obalony mit.
Przepis na zdrowe serowe placuszki:
- 1 jajko
- 60 g sera białego np. półtłustego
- 25 g mąki owsianej
- Odrobina proszku do pieczenia, erytrolu
- Masło klarowane do smażenia
- Mrożone wiśnie lub inne owoce
Wartość odżywcza porcji:
Kaloryczność: 355 kcal
Białko: 23 g
Tłuszcz: 16 g
Węglowodany : 30 g
Indeks glikemiczny: 45
Ładunek glikemiczny: 10