Pełnoziarniste faworki dla cukrzyków
Z okazji zbliżającego się Tłustego Czwartku zostawiam przepis na FAWORKI przez niektórych zwane też CHRUSTAMI.
Moja wersja będzie idealna dla osób z insulinoopornością, cukrzycą, kobiet z cukrzycą ciężarnych, które unikają białej mąki i cukru. Dodatkowo faworki są pieczone, co ogranicza ilość kalorii z ich smażenia. Przepis jest bardzo prosty i szybki do przygotowania.
Przepis :
•1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (210g) u mnie z lidla
•2 żółtka
•4 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 12% ( 100g)
•50 g masła
•2 łyżki pudru z ksylitolu (20g)
•szczypta soli
1. Masło pokrój na plasterki, rozkrusz w palcach z mąką. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.
2. Podziel na 3 części. Każdą cieniutko rozwałkuj podsypując cały czas mąką w razie potrzeby, aby ciasto nie kleiło się do stolnicy i wałka.
3. Za pomocą radełka wycinaj podłużne paski o szerokści ok. 3 cm i długości ok. 10 cm. Po środku każdego prostokąta wykonaj niewielkie nacięcie. Złap za jedną stronę i wywiń przez środek.
4. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego 175 stopni piekarnika i piecz ok. 10 minut. Całość obsyp pudrem z ksylitolu.
Wartość odżywcza całości :
•1377 kcal
•43 g białka
•61 g tłuszczu
•176 g węglowodanów
Jeśli chcesz przygotować zdrową wersję pączków wypróbuj moje przepisy: Pączki pełnoziarniste, Tłusty Czwartek w insulinooporności, Gryczane pączki o niskim indeksie glikemicznym- prosto na tłusty czwartek !
Aby prawidłowo zbilansować słodki posiłek dodaj do niego źródło białka np. serek, skyr. Dzięki temu z węglowodanowej przekąski zrobisz syty posiłek 🙂 Cały wpis na ten temat znajdziesz tutaj :
Jak włączać słodycze w diecie insulinoopornych?