Pełnoziarnisty tort kawowy
Masz zdiagnozowaną cukrzycę lub insulinooporność, a masz ochotę na zdrowy tort? Przedstawiam jeden z lepszych przepisów na pełnoziarnisty tort o smaku kawy idealny na wszelkie specjalne okazje.
Biszkopt przygotowałam z mąki pełnoziarnistej i posłodziłam ksylitolem. Masa klasyczna ze śmietanki i mascarpone. Jeśli chcesz natomiast obniżyć jego kaloryczność mascarpone zastąp serkiem śmietankowym typu bieluch.
Przepis ( blaszka 24 cm ):
Biszkopt :
•4 jajka
•80 g maki pszennej razowej ( ponad połowa szklanki )
•3 łyżki ksylitolu ok. 45 g
•pół łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczypta soli na pianę .
Dodajemy ksylitol ( najlepiej zmielony ) i dalej miksujemy.
Dodajemy po jednym żółtku ciagle miksując na puszystą pianę.
Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników.
Wylewamy do blaszki posmarowanej masłem i posypaną bułką tarta ( otrębami ).
Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach góra, dół. Studzimy.
Masa:
•200 ml śmietanki 30%
•250 g serka mascarpone
•2 łyżki kawy rozpuszczalnej
•2 łyżki ksylitolu
• do nasączania niecała szklanka wody z cytryną ( dla chętnych kieliszek amaretto 😈)
•3 kostki gorzkiej czekolady
Dwie łyżki kawy rozpuszczamy w łyżce wrzątku, mieszamy i odstawiamy.
Ubijamy śmietankę, dodajemy zmielony słodzik i serek mascarpone cały czas miksując, na koniec wlewamy kawę i chwilkę miksujemy.
Kroimy biszkopt, dolną warstwę nasączamy i smarujemy masą. Możemy dodać świeże owoce np borówki lub maliny.
Nakładamy drugi nasączony płat i smarujemy pozostałym kremem, posypujemy tartą czekoladą gorzką.
2468 kcal/ B:54 g / T:191 g / W:165 g
Porcja 1/12
206 kcal / B: 4,5g/ T:16g / W:13,8g