|

Najlepszy przepis na pełnoziarniste pączki

Chcesz zrobić zdrowszą wersję pączków używając mąki pełnoziarnistej? Mam dla Ciebie idealny przepis 🙂 W insulinooporności, cukrzycy, cukrzycy ciążowej zaleca się unikania białej mąki i zastępowanie jej wersją pełnoziarnistą, która zwiększy ilość błonnika i zmniejszy indeks glikemiczny posiłku.

Pączki możesz przygotować przez cały rok, nie tylko na tłusty czwartek 🙂

Przepis na 9 sztuk po 55 g :

Rozczyn:

  • 100 ml mleka np. 2 %
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej typ 1850 ( 30 g)
  • 25 g świeżych drożdży

Ciasto:

  • 4 żółtka
  • 3 łyżki ksylitolu ( 45 g)
  • 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej ( 200g )
  • 50 g masła szczypta soli

1. Zrób zaczyn z ciepłego mleka, 2 łyżek pełnoziarnistej mąki, 1 łyżeczki cukru i 25 g świeżych drożdży ( polecam świeże, gdyż moim zdaniem ciasto lepiej rośnie). Wymieszaj i odstaw przykryty w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

2. W oddzielnej misce ubij żółtka z ksylitolem na puch. Do ubitych żółtek dodaj zaczyn, rozpuszczone masło, mąkę, szczyptę soli i opcjonalnie aromat waniliowy.

3. Wymieszaj wszystkie składniki. Z początku wymieszaj łyżką, a następnie przenieś pod mikser z hakiem do ciasta drożdżowego i wyrabiaj ciasto ok. 5 min ( jeśli nie masz takiego miksera wyrabiaj ręcznie, ale przynajmniej 10 minut). Ciasto będzie trochę luźne i lepkie- to jest okej.

4. Odstaw do wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości w ciepłe miejsce pod przykryciem.

5. Ciasto wyłóż na stolnicę i podsyp mąką i podziel na równe kulki ( u mnie było to 9 po 55 g każda) odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na stolnicy na 30 minut.

6. SMAŻONE: rozpuść tłuszcz w garnku ( smalec/ olej) i podgrzej ( tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, kiedy wrzucimy kawałek ziemniaka/ ciasta i od razu będą się smażyć). Smaż pączki po ok. 2 minuty z każdej strony. Wyjmij na ręcznik papierowy.

7. PIECZONE: Kulki po wyrośnięciu przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 20 minut w temp. 180 stopni.

8. Nadziej powidłami/ dżemem za pomocą rękawa cukierniczego z metalową końcówką wstrzykując do środka z boku pączka.

 

CAŁOŚĆ: Energia: 1812 kcal Węglowodany: 280.8 G Białko: 47.0 g Tłuszcze: 69.8 g

1 SZTUKA: ENERGIA: 201 WĘGLOWODANY: 31.2 g BIAŁKO: 5.2 g TŁUSZCZE: 7.8 g ŁG: 9.8

wartości odnoszą się do wersji pieczonej

Wypróbuj również przepis na faworki—-Pełnoziarniste faworki dla cukrzyków

Podobne artykuły