Bożonarodzeniowa pełnoziarnista strucla makowa
Święta Bożego Narodzenia tuż tuż, osoby z insulinoopornością czy cukrzycą mogą być lekko pogubione w szczególności jeśli zostali zdiagnozowani niedawno i dalej rozeznają się w temacie. O wskazówkach świątecznych piszę Wigilia i Święta Bożego Narodzenia dla osób z insulinoopornością. Jak sobie poradzić?
Wiem, że dużo osób szuka alternatywnych zdrowych przepisów Pierniczki w zdrowszej wersji więc spieszę z pomocą i prezentuje pełnoziarnistą struclę makową. Zamiast białej przetworzonej mąki zamieniłam ja na razowy odpowiednik. Do ciasta dodałam tylko szczyptę cukru do rozczynu a resztę stanowi słodzik. Do masy makowej dałam więcej orzechów niż suszonych owoców, dodałam odrobine miodu dla smaku a resztę również zastąpiłam słodzikiem. Tym sposobem powstał zdrowszy, ale równie pyszny odpowiednik warty wprowadzenia na świąteczny stół. Nie będziemy mieć poczucia , że coś nas omija 🙂
Zajmuje więcej czasu ze względu na wyrastanie drożdży, ale efekt końcowy jest bardzo zadowalający 🙂
Przepis na jedną strucle, ok 12 kawałków: CIASTO
200 g mąki pełnoziarnistej pszennej
30 g /3 łyżki oleju
25 g drożdży świeżych
Pół szklanki mleka ( ciepłego)
Odrobina cukru do zaczynu
Ok. 2 łyżki erytrolu
Masa makowa:
150 g suchego niebieskiego maku
Łyżka miodu (można pominąć i zastąpić go erytolem)
30g masła
2-4 łyżki erytrolu w zależności od upodobań
Jajko
Suszone owoce (u mnie śliwki) ok 4-5 szt lub 2 łyżki rodzynek
20 g płatków migdałowych
20-30 G orzechów włoskich lub laskowych
Skórka z pomarańczy ok 5g (w proszku z Lidla) lub aromat pomarańczowy
Kilka kropel aromatu migdałowego
Wykonanie masa
Wodę zagotowujemy i dodajemy mak. Wyłączamy palnik, przykrywamy i czekamy 15 min. Odcedzamy na sitku. Mielimy 3 razy Masło z miodem rozpuszczamy w garnku, dodajemy do masy. Wbijamy jajko. Orzechy i owoce kroimy i wrzucamy, dodajemy słodzik, skórkę i aromaty. Zagniatamy ręka masę i odstawiamy.
Wykonanie ciasto
W misce rozdrabniamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, ciepłe mleko i 2 łyżki mąki i mieszamy. Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na 15 min. Do zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, oliwe i słodzik i zagniatamy ciasto. Powinna wyjść ładna kulka odchadzaca bez problemu od ręki. Trwa to kilka minut. Ponownie przekładamy do miski i czekamy okk.godziny. Stolnicę posypujemy mąka i wykładamy ciasto. Rozpłaszczamy i dodajemy masę makową równo rozkładając. Zawijamy w strucle. Przekładamy na papier do pieczenia i robimy taki tunel, aby papier oplatał strucle ale żeby jej końce były widoczne. Należy zostawić luz, gdyż strucla będzie rosła. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 25 min w 180 stopniach i pilnujemy, ale się nie spaliła.
Rady:
- mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące czy wrzące
- miód w przepisie można pominąć
- ilość maku jest uzależniona od upodobań, tak samo jak ilość słodzika
- zamiast suszonych owoców warto dodać więcej orzechów
- ciasto wyrabiamy kilka minut, aby było elastyczne i lepiej wyrastało
- zawijamy je w papier do pieczenia owijając całe, zostawiając widoczne końcówki aby strucla trzymała swoją strukturę. Jednocześnie nie owijamy zbyt mocno, aby mogło wyrosnąć
- po 20 minutach sprawdzamy czy jest już upieczone
Wartość odżywcza całości ( bez polewy)
Kcal : 2504
Białko : 77 g
Tłuszcz : 154 g
Węglowodany : 173 g
Polewa z masła i gorzkiej czekolady, posypana całość migdałami 🙂