|

Bożonarodzeniowa pełnoziarnista strucla makowa

Święta Bożego Narodzenia tuż tuż, osoby z insulinoopornością czy cukrzycą mogą być lekko pogubione w szczególności jeśli zostali zdiagnozowani niedawno i dalej rozeznają się w temacie. O wskazówkach świątecznych piszę Wigilia i Święta Bożego Narodzenia dla osób z insulinoopornością. Jak sobie poradzić?

 

Wiem, że dużo osób szuka alternatywnych zdrowych przepisów Pierniczki w zdrowszej wersji więc spieszę z pomocą i prezentuje pełnoziarnistą struclę makową. Zamiast białej przetworzonej mąki zamieniłam ja na razowy odpowiednik. Do ciasta dodałam tylko szczyptę cukru do rozczynu a resztę stanowi słodzik. Do masy makowej dałam więcej orzechów niż suszonych owoców, dodałam odrobine miodu dla smaku a resztę również zastąpiłam słodzikiem. Tym sposobem powstał zdrowszy, ale równie pyszny odpowiednik warty wprowadzenia na świąteczny stół. Nie będziemy mieć poczucia , że coś nas omija 🙂

 

 

Zajmuje więcej czasu ze względu na wyrastanie drożdży, ale efekt końcowy jest bardzo zadowalający 🙂

 

Przepis na jedną strucle, ok 12 kawałków: CIASTO

✔️200 g mąki pełnoziarnistej pszennej

✔️30 g /3 łyżki oleju

✔️25 g drożdży świeżych

✔️Pół szklanki mleka ( ciepłego)

✔️Odrobina cukru do zaczynu

✔️Ok. 2 łyżki erytrolu

 

Masa makowa:

✔️150 g suchego niebieskiego maku

✔️Łyżka miodu (można pominąć i zastąpić go erytolem)

✔️30g masła

✔️2-4 łyżki erytrolu w zależności od upodobań

✔️Jajko

✔️Suszone owoce (u mnie śliwki) ok 4-5 szt lub 2 łyżki rodzynek

✔️20 g płatków migdałowych

✔️20-30 G orzechów włoskich lub laskowych

✔️Skórka z pomarańczy ok 5g (w proszku z Lidla) lub aromat pomarańczowy

✔️Kilka kropel aromatu migdałowego

?Wykonanie masa

1️⃣ Wodę zagotowujemy i dodajemy mak. Wyłączamy palnik, przykrywamy i czekamy 15 min. Odcedzamy na sitku. 2️⃣Mielimy 3 razy 3️⃣Masło z miodem rozpuszczamy w garnku, dodajemy do masy. Wbijamy jajko. 4️⃣Orzechy i owoce kroimy i wrzucamy, dodajemy słodzik, skórkę i aromaty. 5️⃣Zagniatamy ręka masę i odstawiamy.

?Wykonanie ciasto

1️⃣W misce rozdrabniamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, ciepłe mleko i 2 łyżki mąki i mieszamy. Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na 15 min. 2️⃣Do zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, oliwe i słodzik i zagniatamy ciasto. Powinna wyjść ładna kulka odchadzaca bez problemu od ręki. Trwa to kilka minut. Ponownie przekładamy do miski i czekamy okk.godziny. 3️⃣Stolnicę posypujemy mąka i wykładamy ciasto. Rozpłaszczamy i dodajemy masę makową równo rozkładając. 4️⃣Zawijamy w strucle. 5️⃣Przekładamy na papier do pieczenia i robimy taki tunel, aby papier oplatał strucle ale żeby jej końce były widoczne. Należy zostawić luz, gdyż strucla będzie rosła. 6️⃣Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 25 min w 180 stopniach i pilnujemy, ale się nie spaliła.

 

Rady:

  • mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące czy wrzące
  • miód w przepisie można pominąć
  • ilość maku jest uzależniona od upodobań, tak samo jak ilość słodzika
  • zamiast suszonych owoców warto dodać więcej orzechów
  • ciasto wyrabiamy kilka minut, aby było elastyczne i lepiej wyrastało
  • zawijamy je w papier do pieczenia owijając całe, zostawiając widoczne końcówki aby strucla trzymała swoją strukturę. Jednocześnie nie owijamy zbyt mocno, aby mogło wyrosnąć
  • po 20 minutach sprawdzamy czy jest już upieczone

Wartość odżywcza całości ( bez polewy)

Kcal : 2504

Białko : 77 g

Tłuszcz : 154 g

Węglowodany : 173 g

Polewa z masła i gorzkiej czekolady, posypana całość migdałami 🙂

 

Podobne artykuły