Seromakowiec bez cukru

Święta Bożego Narodzenia bez makowca i bez sernika to dla mnie nie są Święta, więc najlepszym rozwiązaniem jest upieczenie seromakowca, który zawiera w sobie oba te ciasta. Jest bez cukru, bez dodanego tłuszczu a za to z dużą zawartością błonnika. Na pewno jest dużo zdrowszą alternatywą wigilijnych ciast naładowanych cukrem i tłuszczem. Jest odpowiedni dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą. Cała blaszka to 2800 kcal, co na kawałek daje mniej niż 200 kcal 🙂

Inne przepisy na wigilijna zdrowe ciasta:

Pierniczki w zdrowszej wersji

Bożonarodzeniowa pełnoziarnista strucla makowa

Oraz porady dotyczące Świąt:

Wigilia i Święta Bożego Narodzenia dla osób z insulinoopornością. Jak sobie poradzić?

 

Blaszka prostokąt 28×23

MASA MAKOWA

✔️200 g mielonego maku (lidl)

✔️3/4 szklanki mleka

✔️100-120 g erytrytolu

✔️Jajko

✔️2-3 łyżki razowej mąki

✔️20 g migdałów i 20 g orzechów włoskich

✔️Aromat migdałów, skórka z pomarańczy

Zmielony mak zalewamy w ciepłym mlekiem i przykrywamy na ok. 10 min. Dodajemy mąkę, słodzik, jajko, pokrojone orzechy, aromat migdałowy, skórkę pomarańczowa (w proszku lidl) i wszystko mieszamy. Układamy jako pierwsza wartwa na papier w blaszce.

MASA SEROWA

✔️Ser w wiaderku ok. 600-700 g

✔️4 jajka

✔️Pół szklanki mleka

✔️4 łyżki razowej mąki ok 60-70g

✔️80-100 G erytrytolu

✔️Wanilia, aromat waniliowy

Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy ze słodzikiem na gładką jasną masę. Dodajemy do niej ser, mąkę, mleko, aromat i mix. Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy. Nakładamy na pierwszą warstwę maku. Pieczemy 45-50 min w temp 180, góra, dół. Ilość słodzika dostosujcie do swoich preferencji smakowych. Na wierzch świetnie sprawdzi się polewa czekoladowa.

Wartość odżywcza :

➡️Kcal: 2738

➡️Białko : 166

➡️Tłuszcz : 167

➡️Węglowodany : 105

Może Ci się również spodobać