Seromakowiec bez cukru
Święta Bożego Narodzenia bez makowca i bez sernika to dla mnie nie są Święta, więc najlepszym rozwiązaniem jest upieczenie seromakowca, który zawiera w sobie oba te ciasta. Jest bez cukru, bez dodanego tłuszczu a za to z dużą zawartością błonnika. Na pewno jest dużo zdrowszą alternatywą wigilijnych ciast naładowanych cukrem i tłuszczem. Jest odpowiedni dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą. Cała blaszka to 2800 kcal, co na kawałek daje mniej niż 200 kcal 🙂
Inne przepisy na wigilijna zdrowe ciasta:
Bożonarodzeniowa pełnoziarnista strucla makowa
Oraz porady dotyczące Świąt:
Wigilia i Święta Bożego Narodzenia dla osób z insulinoopornością. Jak sobie poradzić?
Blaszka prostokąt 28×23
MASA MAKOWA
200 g mielonego maku (lidl)
3/4 szklanki mleka
100-120 g erytrytolu
Jajko
2-3 łyżki razowej mąki
20 g migdałów i 20 g orzechów włoskich
Aromat migdałów, skórka z pomarańczy
Zmielony mak zalewamy w ciepłym mlekiem i przykrywamy na ok. 10 min. Dodajemy mąkę, słodzik, jajko, pokrojone orzechy, aromat migdałowy, skórkę pomarańczowa (w proszku lidl) i wszystko mieszamy. Układamy jako pierwsza wartwa na papier w blaszce.
MASA SEROWA
Ser w wiaderku ok. 600-700 g
4 jajka
Pół szklanki mleka
4 łyżki razowej mąki ok 60-70g
80-100 G erytrytolu
Wanilia, aromat waniliowy
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy ze słodzikiem na gładką jasną masę. Dodajemy do niej ser, mąkę, mleko, aromat i mix. Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy. Nakładamy na pierwszą warstwę maku. Pieczemy 45-50 min w temp 180, góra, dół. Ilość słodzika dostosujcie do swoich preferencji smakowych. Na wierzch świetnie sprawdzi się polewa czekoladowa.
Wartość odżywcza :
Kcal: 2738
Białko : 166
Tłuszcz : 167
Węglowodany : 105