|

Bezglutenowy chlebek z komosy ryżowej o niskim indeksie glikemicznym

Osoby z insulinoopornością często mają problem z kupnem odpowiedniego pieczywa. W sklepie czy piekarni trudno jest znaleźć chleb z dobrym składem ( czasem trudno jest dostać sam skład pieczywa). Chleb żytni na zakwasie także nie jest dla wszystkich, bo jeśli mamy jakieś problemy z przewodem pokarmowym taki chleb jest dla nas o prostu za ciężki i może powodować dolegliwości.

Obecnie panuje zwiększona zachorowalność na choroby autoimmunologiczne w tym Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów czy łuszczyca. W niektórych przypadkach właściwą drogą będzie odstawienie lub ograniczenie glutenu a szczególnie pszenicy. Upieczenie własnego chleba ze znanych nam produktów będzie najlepszym rozwiązaniem jeśli nie wyobrażamy sobie dnia bez pieczywa i przygotowania kanapki.

 

DLACZEGO WARTO JEŚĆ KOMOSĘ?

✔ma niski indeks glikemiczny ( 35 )

✔zawiera aminokwasy jak : lizyne, metionine czy arginine biorących udział w obronie antyoksydacyjnej zmniejszające stan zapalny , uwrażliwiające tkanki na insuline, wspomagające przemiany tłuszczów w organizmie

✔jest bogata w witaminy z grupy B wspomagające układ nerwowy, wpływające na wygląda skóry włosów i paznokci

✔zawiera witaminę E wpływającą na prawidłową owulacje u pań i produkcję nasienia u panów

✔bogata w żelazo chroniące przed anemią, magnez poprawiający wrażliwość komórek na insuline

✔jest lekkostrawna

Warto ją włączyć do diety a szczególnie w takiej ciekawej formie ?

Przepis na chlebek ( blaszka ):

✔szklanka komosy ryżowej 180g

✔szklanka płatków owsianych ok. 110 g

✔3 jajka

✔3 suszone pomidory

✔pół szklanki orzechów włoskich 50g

✔2 łyżka pestek dyni 20g

✔łyżka pestek słonecznika 15g

✔2 łyżki sezamu 18 g

✔łyżeczka proszku do pieczenia

✔pół łyżeczki soli

✔2 łyżka błonnika witalnego / babki płesznik

➡️Komose ugotowałam, gdy wystygła zblendowałam z suszonymi pomidorami, płatkami , jajkami, proszkiem, błonnikiem solą, sezamem i słonecznikiem. Na koniec dodałam dynię i orzechy włoskie, wymieszałam. Przelałam do foremki z papierem . Piekłam 40 minut

Wartość odżywcza całości 12 kromek :

➡️Kcal : 1456
➡️Białko: 62.1
➡️Tłuszcz: 88.7
➡️Węglowodany: 119.2

1 kromka :

➡️Kcal: 128
➡️Białko: 5.4
➡️Tłuszcz: 8.2
➡️Węglowodany: 9.9
➡️Indeks : 42
➡️Ładunek: 4

Podobne artykuły