Domowy Fast-food. Hamburger dla insulinoopornych

Sposób na domowy Fast-food

 

Ile razy będąc na ,, diecie’’ ( choć jest to moim zdaniem świadomy sposób odżywiania) przechodziłeś obok restauracji czy knajpek oferujących wysokokaloryczne Fast-foody, burgery, frytki czy inne przekąski i miałeś ochotę do nich wejść?

 

Dlaczego Fast-food uzależnia mimo, że każdy wie jak bardzo jest niezdrowy?

Odpowiedź kryje się w doborze proporcji między tłuszczem, cukrem i solą. Są to kluczowe czynniki do budowania odpowiedniego i pożądanego wrażenia smaku, które konsument będzie chciał w przyszłości powtórzyć. Taki posiłek zazwyczaj jednocześnie jest słodki, słony i tłusty– co jest szczególnie pożądane przez nasz mózg! Tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego tłuste dania odczuwane są jako te bardziej smakowite.

Fast-food zawiera przeważnie dużą dawkę prostych węglowodanów, które szybko trafiają do krwi i zapewniają wysoki dopływ energii oraz euforię ( podobną nawet do tej po przyjęciu narkotyków- uruchamiane są te same receptory odpowiedzialne za przyjemność). Czujemy się po prostu szczęśliwi. Zjedzenie takiego wysokokalorycznego dania jest kojarzone bardzo dobrze, dlatego przechodząc obok takich miejsc chcemy wejść do nich jeszcze raz, wiedząc, że są niezdrowe.

Unikaj ze względu na :

  • wysoki indeks glikemiczny
  • gwałtowny wyrzut glukozy i insuliny do krwi
  • małą zawartość błonnika
  • dużą zawartość tłuszczów trans
  • małą zawartość witamin i składników mineralnych
  • dużą zawartość soli

 

A może własna wersja Fast-fooda, która da nam szczęście, będzie miała niski indeks glikemiczny i zaspokoi ochotę na niezdrowe rzeczy?

 

Domowy Fast-food nie musi odbiegać znaczącą od tych jedzonych na mieście a może być od nich dużo bardziej zdrowy i wartościowy pod względem użytych składników. Może mieć niski indeks glikemiczny i nie podnosić gwałtownie stężenia glukozy i insuliny.  Osoby zdrowo odżywiające się nie będą musiały obawiać się o swoją sylwetkę, ponieważ posiłek będzie zbilansowany i wpiszę się idealnie w jadłospis pod względem wszystkich wartości odżywczych .

 

Dlaczego domowy burger jest dobry?

  • zawiera mięso wołowe bogate w żelazo i witaminę B12, które zapobiegają powstawaniu anemii
  • dostarcza porcję witamin z grupy B oraz błonnik dzięki razowej bułce
  • dostarcza witaminę C oraz minerały z użytych warzyw
  • jest bogaty w pełnowartościowe białko i dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów do budowania mięśni, dzięki wołowinie

 

Zatem, jak skomponować domowy Fast food?

BURGERY

  1. Zamień zwykłą pszenną bułkę na tą pełnoziarnistą, gryczaną lub plasterki batata czy pieczarek portobello- obniżysz tym samym indeks glikemiczny i zwiększysz udział błonnika.
    • Bułkę przekrój na pół i podpiecz w piekarniku aby byłą chrupiąca
    • Bułkę możesz przygotować sam z pełnoziarnistej mąki
  2. Użyj dobrego jakościowego mięsa
    • Kupuj zmieloną wołowinę lub zmiel ją sam
  3. Smaż bez tłuszczu, grilluj lub piecz- w burgerowniach mięso ocieka tłuszczem i zazwyczaj jest przypalone ( wytwarzają się szkodliwe dla zdrowia formy tłuszczów TRANS powodujące stany zapalne)
    • Przypraw mięso solą i pieprzem, ewentualnie dodaj czosnek
    • Formuj kotlety i smaż na patelni grillowej lub piecz w piekarniku na papierze do pieczenia , staraj się ich nie przypalić
  4. Zrób własny sos- zazwyczaj sosy to prawdziwe kaloryczne bomy , są mieszanką dużej ilości kalorycznego majonezu, ketchupu i oliwy. To one powodują, że danie ma tak wysoką ilość kalorii ( wystarczy spojrzeć na kaloryczność sosów w sieciówce Salad Story)
    • Wymieszaj ze sobą jogurt grecki, musztardę Dijon, granulowany czosnek, ketchup i odrobinę majonezu.
    • Posmaruj sosem bułkę, aby nigdzie nie wypłynął
  5. Dodaj dużą ilość warzyw oraz sałatkę- w popularnych burgerach mamy do czynienia z plasterkiem pomidora, krążkiem cebuli i liściem sałaty. W domowym burgerze możesz dorzucić taką ilość warzyw jaka Ci pasuje
    • Do burgera dodaj po plasterku pomidora, cebuli, ogórka, sałaty- resztę przygotuj w formie sałatki obok na talerzu – dzięki temu danie będzie miało większą objętość i gęstość kaloryczną
  6. Jeśli nie wyobrażasz sobie burgera bez frytek zrób je sam z warzyw korzeniowych np. marchewki, pietruszki czy selera. Takie warzywa będą zawierać mało węglowodanów i nie spowodują wysokich wyrzutów insuliny.
    • Pokrój warzywa w słupki, wymieszaj z oliwą, ziołami, słodką papryką, solą i upiecz na papierze do pieczenia

Klasyczny burger z frytkami ma minimum 800 kcal z czego połowa pochodzi z tłuszczu. Domowy burger będzie miał około 450 kcal, także mamy różnice na poziomie kaloryczności całego posiłku. Dodatkowo w domowym burgerze mamy sprawdzone składniki.

Podobne artykuły