| |

Przyjęcie urodzinowe z przekąskami o niskim indeksie glikemicznym

Kiedy zapraszacie do domu znajomych staracie się pewnie, aby mieli w tym czasie co zjeść. Najczęściej serwuje się wtedy szybkie przekąski. Tylko jak przygotować przyjęcie z niskim indeksem glikemicznym przystosowanych dla osób z insulinoopornością? To nic trudnego, wystarczy trochę świeżych pomysłów, odejście od standardowych chipsów i paluszków a wyjdą rzeczy którymi wszyscy będą się zajadać 🙂 ( o ile lubią pasty i warzywa ). Wiem , że czasem trafiają się takie osoby, które nie widzą żadnej imprezy bez chipsów, ciastek i paluszków popijanych colą, takie osoby mogą być toporne na Wasze bardziej FIT przekąski, ale może ich uda się przekonać przynajmniej tortem 🙂

Jakie menu przygotowałam na moją małą imprezę urodzinową?

  1. Chrupki chlebek skandynawski
  2. Pasta z czerwonej fasoli
  3. Pasta z suszonych pomidorów
  4. Świeże warzywa
  5. Koreczki z tofu
  6. Koreczki z indykiem
  7. Bezglutenowy torcik cytrynowy z mascarpone

Podaję wszystkie przepisy:

 

  1. Chrupki chlebek skandynawski
  • 6 łyżek mąki żytniej typ 2000
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • łyżka otrąb pszennych
  • łyżka orzechów arachidowych
  • około pół szklanki wody

Wymieszałam ze sobą wszystkie suche składniki i dodałam wody, wszystko połączyłam do powstania masy. Odstawiłam ją na 30 minut po czym wyłożyłam cienką warstwę na natłuszczoną blaszkę. Wstawiłam do piekarnika, po 10 minutach wyjęłam aby pokroić chlebki na mniejsze części i ponownie wstawiłam na 30 minut. Wyjęłam i przełamałam na wcześniej wydzielone części.

2. Pasta z czerwonej fasoli

  • puszka fasoli czerwonej konserwowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, oregano, czosnek granulowany, papryka słodka, chili

Fasolę przepłukałam, przełożyłam do pojemnika dodałam zioła i oliwę, Zblendowałam na gładką masę.

3. Pasta z suszonych pomidorów

  • pół słoiczka suszonych pomidorów z dynią
  • pestki dyni ze słoiczka 2 łyżki
  • sól ziołowa, papryka słodka, czosnek granulowany
  • łyżka oliwy z suszonych pomidorów

Zblendowałam pomidory z oliwą i pestkami, doprawiłam.

4. Świeże warzywa

Ulubione warzywa pokroiłam w słupki i wyłożyłam na talerz obok past.

5. Koreczki z tofu

  • kostka tofu z bazylią
  • sos sojowy
  • oliwa z oliwek
  • pomidorki koktajlowe

Tofu odsączyłam, pokroiłam na kwadraty i przysmażyłam na oliwie, pod koniec dodając sos sojowy. Nadziałam na patyczki razem z pomidorkiem.

6. Koreczki z indykiem

  • kawałek piersi z indyka
  • kuleczki mozarelli
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa
  • zioła, przyprawa do gyrosa

Mięso pokroiłam na kwadraty i przyprawiłam, smażyłam na oliwie. Na patyczek wbijałam mięso, mozarellę i pomidorka.

7. Bezglutenowy torcik cytrynowy z mascarpone

Przepis znajdziecie w oddzielnym poście tu Sposób na tort z niskim indeksem glikemicznym

Jak widzicie dieta z niskim indeksem nie musi być nudna i trudna 🙂 Wszyscy goście byli zadowoleni 🙂

Podobne artykuły