Bezglutenowe, bezjajeczne naleśniki
Prosty przepis na bezglutenowe naleśniki bez jajek.
Odpowiednie dla osób z insulinoopornością, cukrzycą, PCOS, które utrzymują dietę z niskim indeksem glikemicznym. Do ciasta naleśnikowego zamiast jajka użyłam siemienia lnianego oraz płatków owsianych ( np. bezglutenowych), świetnie sprawdzają się do scalenia ciasta. Zamiast mąki pszennej użyłam gryczanej, która ma zdecydowanie niższy indeks i nie powoduje gwałtownych wyrzutów insuliny.
Przepis dla jednej osoby:
- 2 czubate łyżki mąki gryczanej
- łyżka siemienia lnianego
- łyżka płatków owsianych ( bezglutenowych)
- filiżanka mleka roślinnego
- erytrytol
- cynamon
- szczypta soli
Siemię i płatki zalewamy wrzątkiem i czekamy 10 minut. Po tym czasie blendujemy je z mąką i mlekiem oraz erytrytolem, cynamonem i szczyptą soli. Odstawiamy na kolejne 10 minut aby ciasto odpoczęło. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym.
Wartość odżywcza:
kcal | 397 |
białko | 12 |
tłuszcz | 20 |
węglowodany przyswajalne | 38,2 |
indeks glikemiczny | 46,5 |
ładunek glikemiczny | 18 |
Możemy przygotować dodatkowo twarożek i zmiksować truskawki 🙂