Bezglutenowe ciasto marchewkowe z niskim indeksem glikemicznym
Ciasto marchewkowe nieodłącznie kojarzy mi się z jesienią. Korzenne przyprawy, aromat imbiru, kardamonu czy cynamonu w połączeniu z marchewką i gryczaną mąką. Całości dopełniają płatki migdałowe oraz wiórki kokosowe tworząc spójną całość.
Aby ożywić nieco smak na wierzch dodałam serek wymieszany ze skórką z cytryny i erytrytolem.
Dzięki użyciu mąki gryczanej ciasto ma niski indeks glikemiczny, jest bezglutenowe, nie zawiera w sobie białego cukru- który zastąpiłam erytrytolem.
Dodatek marchewki do ciasta to przemycenie dodatkowej porcji warzyw do jadłospisu. Marchew jest szczególnie bogata w beta-karoten, który należy do grupy antyoksydantów zmniejszających stan zapalny w organizmie. Ulega również przekształceniu do witaminy A, która pozytywnie wpływa na wzrok oraz stan skóry.
Ciasto marchewkowe jest zdrową alternatywą dla cukrzyków, osób z insulinoopornością czy kobiet z PCOS. Ma niski indeks glikemiczny, z powodzeniem może stanowić drugie śniadanie czy podwieczorek.
Na pewno warto go wypróbować w jesienne wieczory razem z kubkiem rozgrzewającej herbaty.
Przepis na keksówkę:
?2 duże marchewki ok. 270 g
?3 jajka
?szklanka mąki gryczanej 120g
?2 łyżki płatków migdałowych 20g
?3 łyżki wiórek kokosowych 20g
?pół szklanki mleka
?60 g słodzika ( erytrytol, ksylitol)
?30 g masła/oleju kokosowego
?cynamon, kardamon , imbir
?proszek do pieczenia, łyżeczka
?150 g serka do smarowania np. bieluch
?skórka z połowy cytryny
?łyżeczka erytrolu
➡️Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam pianę ze szczyptą soli. Marchewkę obrałam i starłam na tarce o małych oczkach . Wymieszałam w misce wszystkie składniki, na koniec dodałam ubite białka. Przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem. Piekłam 40 min w temperaturze 180 stopni.
Gdy wystygło serek wymieszałam ze skórką z cytryny i słodzidłem. Posmarowałam wierzch ciasta . W ogóle polecam połączenie jogurtu/kefiru/serka ze skórką z cytryny- bardzo fajny orzeźwiający smak ?
Wartość odżywcza całości: ( Bez serka )
➡️Kcal : 1187
➡️Białko: 22.8
➡️Tłuszcz: 49.7
➡️Węglowodany: 172.7
➡️Błonnik : 18.5
Wartość odżywcza 1/8:
➡️Kcal: 171.6
➡️Białko : 5.6
➡️Tłuszcz: 8.4
➡️Węglowodany: 21.8
➡️Indeks glikemiczny: 39
➡️Ładunek glikemiczny : 10
SMACZNEGO !