Czy rodzaj spożywanego białka ma wpływ na płodność?
Tak, i jest to poparte badaniami !
Jedzenie odpowiedniej ilości białka sprzyja płodności, jednak znaczenie ma także jego rodzaj. Zbyt duże spożycie produktów zwierzęcych w tym czerwonego mięsa oraz drobiu niekorzystnie wpływa na płodność. Zamiana tylko 5 protein zwierzęcych na roślinne może powodować zmniejszenie ryzyka niepłodności do 50. Dlaczego tak się dzieje? Białko roślinne uwrażliwia komórki na insulinę oraz powoduje mniejszy jej wyrzut po spożyciu takiego posiłku. W szczególności polecane jest dla kobiet z zespołem policystycznych jajników ( PCOS), ponieważ powoduje obniżenie IGF-1 ( insulinopodobnego czynnika wzrostu) odpowiedzialnego za rozwój PCOS poprzez hamowanie owulacji i nadmierną produkcję męskich hormonów płciowych, które uniemożliwiają rozwój pęcherzyka jajnikowego. Białko roślinne to bogate źródło argininy, czyli aminokwasu potrzebnego do syntezy tlenku azotu, który odpowiedzialny jest za rozszerzanie naczyń krwionośnych – korzystnie wpływa także na endometrium. Rozkurczając mięśnie gładkie w ścianach naczyń krwionośnych powoduje ich większe ukrwienie, szczególnie przez narządy rodne co sprzyja powstawaniu i rozwojowi komórki jajowej.
Zastąpienie jednego posiłku dziennie białkiem roślinnym może mieć korzystny efekt na poprawę płodności w szczególności u kobiet z PCOS.
Gdzie możemy znaleźć białko roślinne?
- Soczewica ( zielona, brązowa, czerwona)
- Groch
- Fasola biała, czerwona, azuki
- Ciecierzyca
- Groszek zielony
- Fasolka szparagowa
- Soja i jej przetwory( dla kobiet bez problemów hormonalnych)
- Komosa ryżowa i kasze
- Nasiona chia
- Pestki i nasiona
- Orzechy i masła z orzechów
- Spirulina
Dodatkowym atutem roślin strączkowych jest ich niski indeks glikemiczny i wysoka zawartość błonnika. Uważać na strączki muszą osoby z chorobami autoimmunologicznymi i nietolerancjami, ponieważ mogą powodować nadmierną odpowiedź układu immunologicznego.
Bibliografia
- Protein intake and ovulatory infertility. Jorge i wsp. 2008
- Dieta dla płodności. Leszczyńska . 2017
- Rola wybranych składników pożywienia w profilaktyce niepłodności u kobiet. Przysławski i wsp. 2010
- Sposób żywienia a płodność. Szostak- Węgierek. 2011