|

Pieczona owsianka z bananem

Wiele osób z insulinoopornością boi się owoców a szczególnie banana. Oczywiście jest to kwestia indywidualna czy w naszej diecie może pojawić się więcej owoców i jak na nie reagujemy. Najkorzystniej włączać takie posiłki okołotreningowo. Ta wersja owsianki na pewno przypadnie do gustu osobom, którym tradycyjna wersja się znudziła. Dodatkowo aromat unoszący się w kuchni jest wspaniały 🙂

Na jedną porcję potrzebujemy:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • pół banana
  • łyżka wiórków kokosowych
  • łyżeczka kakao
  • cynamon
  • mleko roślinne i woda

Do kokilki wsypuję suche składniki, mieszam i dodaje pokrojonego banana. Zalewam wodą wymieszaną z mlekiem ro roślinnym i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 15-20 minut.

Porcja dostarcza:

347 kcal

11,1 g białka

11,7 g tłuszczu

46,1 g węglowodanów przyswajalnych

Indeks glikemiczny : 56 ( wysoki), gdy wzięłam IG płatków jako 60

 

Podobne artykuły