Pieczona owsianka z bananem
Wiele osób z insulinoopornością boi się owoców a szczególnie banana. Oczywiście jest to kwestia indywidualna czy w naszej diecie może pojawić się więcej owoców i jak na nie reagujemy. Najkorzystniej włączać takie posiłki okołotreningowo. Ta wersja owsianki na pewno przypadnie do gustu osobom, którym tradycyjna wersja się znudziła. Dodatkowo aromat unoszący się w kuchni jest wspaniały 🙂
Na jedną porcję potrzebujemy:
- 5 łyżek płatków owsianych
- pół banana
- łyżka wiórków kokosowych
- łyżeczka kakao
- cynamon
- mleko roślinne i woda
Do kokilki wsypuję suche składniki, mieszam i dodaje pokrojonego banana. Zalewam wodą wymieszaną z mlekiem ro roślinnym i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 15-20 minut.
Porcja dostarcza:
347 kcal
11,1 g białka
11,7 g tłuszczu
46,1 g węglowodanów przyswajalnych
Indeks glikemiczny : 56 ( wysoki), gdy wzięłam IG płatków jako 60