Prosty sernik z niskim indeksem glikemicznym
Przedstawiam przepis na mega prosty i szybki sernik z niskim indeksem glikemicznym. Sernik nie ma spodu, co zmniejsza nam znacząco ilość węglowodanów. Ciasto świetnie sprawdzi się jako deser dla cukrzyków, osób z insulinoopornoscią czy kobiet z cukrzycą ciężarnych.
Sernik jest prosty, gdyż nie wymaga wcześniejszego mielenia sera- wystarczy go zblendować z pozostałymi składnikami na gładką masę.
Przepis na tortownicę 25 cm:
- 750 g sera białego w kostce tłustego lub półtłustego
- 50 g masła
- 150 ml śmietanki 30 %
- 250 ml mleka 1,5-2% ( szklanka)
- 6 jajek
- 100-120 g ksylitolu lub erytrytolu
- 35 g skrobi ziemniaczanej ( taka ilość na całość ciasta nie zwiększy jego indeksu znacząco)
- aromat waniliowy najlepiej naturalny
- dodatkowo do dekoracji polewa z gorzkiej czekolady i śmietanki oraz płatki migdałowe
Przygotowanie:
1. Do miski wrzucamy ser ( nie musimy go wcześniej mielić), dodajemy masło, śmietankę, ksylitol ( erytrytol), mąkę ziemniaczaną, żółtka, wanilię i blendujemy dokładnie na gładką masę.
2. Dodajmy szklankę mleka i blendujemy do połączenia składników.
3. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
4. Do masy serowej dodajemy białka i mieszamy delikatnie łyżką.
5. Blaszkę smarujemy delikatnie masłem i wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę.
6. Pieczemy w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok 85 minut
Wartość odżywcza ciasta bez dekoracji:
- Kaloryczność: 3116
- Białko: 188g
- Tłuszcz: 199g
- Węglowodany: 142g
- 207 kcal
- 13.3 g białka
- 9.5 g tłuszczu
- 9.5 g węglowodanów
Na stronie również inne serniki: Wielkanocne ciasta z niskim indeksem glikemicznym dla cukrzyków i nie tylko