|

Wielkanocne ciasta z niskim indeksem glikemicznym dla cukrzyków i nie tylko

Szukasz przepisów na świąteczne wypieki z niskim indeksem glikemicznym?

 

Cierpisz na cukrzycę czy insulinooporność i zależy Ci na przygotowaniu zdrowego ciasta na Wielkanoc?

 

Na mojej stronie zamieszczałam już ciasta na Wielkanoc, które znajdziecie tu: Ciasta wielkanocne z niskim indeksem glikemicznym dla osób z insulinoopornością i cukrzycą i tu: Niskowęglowodanowy mazurek Wielkanocny z niskim IG

 

W tym roku zrobiłam nowe i muszę przyznać, że są jeszcze lepsze od poprzednich ! Koniecznie wypróbujcie, bo podbiły serca moich testujących je domowników.

 

Wielkanocna babka z dodatkiem jabłka i marchewki. Krucha i wilgotna zarazem z pięknym aromatem jabłka, cynamonu i orzechów. W kawałku ma mniej niż 100 kcal !

 

Przepis na blaszkę do babki ( małą lub średnią)

  • czubata szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej ( 170g)
  • 3 jajka
  • pół szklanki ksylitolu ( 80g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g orzechów włoskich
  • jabłko (180g)
  • 3-4 marchewki ( 240g)
  • cynamon ok. pół łyżeczki
  • masło do wysmarowania formy i otręby do posypania

Przygotowanie:

1. Ksylitol zmiel na puder. Warzywa i owoce obierz. Jabłko zetrzyj na grubych oczkach a marchew na małych.
2. Do miski wbij jajka i ubij z ksylitolem na puszystą masę.
3. Partiami dodawaj mąkę, proszek do pieczenia i miksuj.
4. Dodaj marchew, jabłko, cynamon, posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj. Możesz dodać aromat waniliowy.
5. Blaszkę wysmaruj dokładnie masłem i obsyp otrębami.
6. Przelej ciasto i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i piecz ok. 40 minut.

Wartość odżywcza całość/ kawałek (1/16):

  • kcal: 1488/ 93
  • białko: 52g/ 3,3g
  • tłuszcz: 49g/ 3 g
  • węglowodany przyswajalne: 190g/ 12g
  • błonnik: 42g/ 2,6 g
  • WW: 1.2 na kawałek

 

Puszysty sernik bez spodu , rozpływający się w ustach 🙂 Nie wymaga dużej ilości składników.

Składniki na blaszkę 25×22 cm

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 jajek
  • 1,5 szt budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 130-140 g ksylitolu
  • opcjonalnie aromat waniliowy

Przygotowanie:

1. Przygotuj dwie miski. Do jednej dodaj ser do sernika, zmielony ksylitol, proszek budyniowy, 2 całe jajka i 4 żółtka ( 4 białka oddziel do drugiej miski) Miksuj, po chwili dodaj mascarpone i zmiksuj aby masa była gładka.
2. W drugiej misce miksuj białka na sztywną pianę ( dodaj szczyptę soli).
3. Przełóż delikatnie ubite białka do serowej masy i wymieszaj.
4. Przelej do formy z papierem do pieczenia, brzegi natłuść.
5. Piecz 50 minut w temp. 170 stopni w nagrzanym wcześniej piekarniku. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Wyjmij po godzinie.

Możesz dodatkowo przygotować polewę czekoladową lub inną.

Wartość odżywcza całości/ porcji (1/15)

  • kcal: 2930/ 195
  • białko: 148g/ 10g
  • tłuszcz: 173g/ 11,5g
  • węglowodany przyswajalne: 192g/ 12,8g
  • błonnik: 3g/0g
  • WW porcji: 1

Smacznej Wielkanocy 🙂

 

Podobne artykuły