Wielkanocne ciasta z niskim indeksem glikemicznym dla cukrzyków i nie tylko
Szukasz przepisów na świąteczne wypieki z niskim indeksem glikemicznym?
Cierpisz na cukrzycę czy insulinooporność i zależy Ci na przygotowaniu zdrowego ciasta na Wielkanoc?
Na mojej stronie zamieszczałam już ciasta na Wielkanoc, które znajdziecie tu: Ciasta wielkanocne z niskim indeksem glikemicznym dla osób z insulinoopornością i cukrzycą i tu: Niskowęglowodanowy mazurek Wielkanocny z niskim IG
W tym roku zrobiłam nowe i muszę przyznać, że są jeszcze lepsze od poprzednich ! Koniecznie wypróbujcie, bo podbiły serca moich testujących je domowników.
Wielkanocna babka z dodatkiem jabłka i marchewki. Krucha i wilgotna zarazem z pięknym aromatem jabłka, cynamonu i orzechów. W kawałku ma mniej niż 100 kcal !
Przepis na blaszkę do babki ( małą lub średnią)
- czubata szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej ( 170g)
- 3 jajka
- pół szklanki ksylitolu ( 80g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g orzechów włoskich
- jabłko (180g)
- 3-4 marchewki ( 240g)
- cynamon ok. pół łyżeczki
- masło do wysmarowania formy i otręby do posypania
Przygotowanie:
1. Ksylitol zmiel na puder. Warzywa i owoce obierz. Jabłko zetrzyj na grubych oczkach a marchew na małych.
2. Do miski wbij jajka i ubij z ksylitolem na puszystą masę.
3. Partiami dodawaj mąkę, proszek do pieczenia i miksuj.
4. Dodaj marchew, jabłko, cynamon, posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj. Możesz dodać aromat waniliowy.
5. Blaszkę wysmaruj dokładnie masłem i obsyp otrębami.
6. Przelej ciasto i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i piecz ok. 40 minut.
Wartość odżywcza całość/ kawałek (1/16):
- kcal: 1488/ 93
- białko: 52g/ 3,3g
- tłuszcz: 49g/ 3 g
- węglowodany przyswajalne: 190g/ 12g
- błonnik: 42g/ 2,6 g
- WW: 1.2 na kawałek
Puszysty sernik bez spodu , rozpływający się w ustach 🙂 Nie wymaga dużej ilości składników.
Składniki na blaszkę 25×22 cm
- 1 kg sera z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 6 jajek
- 1,5 szt budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 130-140 g ksylitolu
- opcjonalnie aromat waniliowy
Przygotowanie:
1. Przygotuj dwie miski. Do jednej dodaj ser do sernika, zmielony ksylitol, proszek budyniowy, 2 całe jajka i 4 żółtka ( 4 białka oddziel do drugiej miski) Miksuj, po chwili dodaj mascarpone i zmiksuj aby masa była gładka.
2. W drugiej misce miksuj białka na sztywną pianę ( dodaj szczyptę soli).
3. Przełóż delikatnie ubite białka do serowej masy i wymieszaj.
4. Przelej do formy z papierem do pieczenia, brzegi natłuść.
5. Piecz 50 minut w temp. 170 stopni w nagrzanym wcześniej piekarniku. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Wyjmij po godzinie.
Możesz dodatkowo przygotować polewę czekoladową lub inną.
Wartość odżywcza całości/ porcji (1/15)
- kcal: 2930/ 195
- białko: 148g/ 10g
- tłuszcz: 173g/ 11,5g
- węglowodany przyswajalne: 192g/ 12,8g
- błonnik: 3g/0g
- WW porcji: 1
Smacznej Wielkanocy 🙂