Niskowęglowodanowy mazurek Wielkanocny z niskim IG
Święta Wielkanocne bez mazurka ? Nie ma szans, dlatego przygotowałam niskowęglowodanową wersję z pastą sezamową i serkiem mascarpone.
Taki mazurek będzie miał niski indeks glikemiczny i osoby z insulinoopornością, cukrzycą, kobiety z PCOS będą go mogły włączyć do swojej diety na święta bez obaw o gwałtowne skoki cukru we krwi. Jednak należy uważać bo ciasto jest dość kaloryczne , ponieważ zawiera dużo tłuszczu.
Mazurek ma smak chałwy ze względu na użyte w przepisie tahinii.
Przygotowanie jest bardzo proste a potrzebujemy ( mała blaszka):
Ciasto :
✔5 łyżek mąki kokosowej ( 80g)
✔2 łyżki oleju kokosowego ( 18 g)
✔4 jajka
✔łyżka ksylitolu czubata
Wszystko blendujemy i wykładamy na natłuszczoną blaszkę pamiętając żeby zostawić wyższe brzegi . Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut aż spód będzie zarumieniony. Studzimy i smarujemy kremem.
Krem :
✔250 g serka mascarpone
✔4 łyżki tahini ( 50g )
✔2 łyżki ksylitolu lub innego słodzika
Blendujemy i wylewamy na zimny spód. Dekorujemy i odstawiamy do lodówki.
❤Wartość odżywcza całości:
➡Kcal: 2313
➡Białko : 64
➡Tłuszcz: 190
➡Węglowodany: 108
❤Wartość odżywcza 1/12
➡Kcal: 192
➡Białko: 5.3
➡Tłuszcz: 15.8
➡Węglowodany przyswajalne: 6.4
➡Indeks glikemiczny: 14
➡Ładunek glikemiczny : 1.2