Święta Wielkanocne z insulinoopornością

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Osoby z insulinoopornością pewnie już zaczynają się zastanawiać co mogą zjeść w ten świąteczny czas. Wiele osób,  które zdiagnozowało swoją chorobę niedawno na pewno mogą się poczuć lekko zdezorientowane, dlatego postaram się przygotować mały poradnik dla Insulinoopornych- co jeść w święta a czego unikać .

Jak dobrze przygotować się do świąt?

  1. Planuj

Usiądź na spokojnie w kuchni, pomyśl wcześniej jakie potrawy zawsze robisz. Przeanalizuj, które wymagają modyfikacji np. do barszczu zamienić białą mąkę na pełnoziarnistą. Spisz sobie jakie potrawy robisz i zrób do nich listę zakupów.

  1. Urozmaicaj

Myślisz, że dieta w insulinooporności wyklucza dużo rzeczy ? Pewne wykluczenia są, ale w zamian za nie mamy na prawdę szeroką gamę produktów i dań. Wystarczy pomyśleć kreatywnie J Zrobić nowe farsze do jajek, przygotować nową świeżą sałatkę, zrobić nowy sernik bez cukru czy fasolową babkę

  1. Ugotuj wcześniej

Nie zostawiaj gotowania na ostatnią chwilę, rozplanuj sobie przygotowanie posiłków, co się da upiecz wcześniej, abyś na spokojnie mogła przygotować się do świąt.

  1. Znajdź umiar

W święta mamy tendencje do przesady i gotowania zbyt dużej ilości dań. Zazwyczaj niepotrzebnych, bo każdy jest tak przejedzony, że perspektywa kolejnej porcji mięsa czy sałatki nie jest taka wesoła. Wielkanoc to tylko dwa dni, więc nie musimy robić miesięcznych zapasów. Jeśli masz gości zaplanuj menu, ale tak, żeby każdy był najedzony ale nie wytaczał się spod stołu. Po świętach zazwyczaj zostanie nam tona jedzenia i resztek, które musimy przez kilka dni dojadać. A z doświadczenia wiem, że zazwyczaj już nie mamy ochoty na świąteczne potrawy. Dlatego gotuj z umiarem.

  1. Przygotuj ciasto dla siebie

Osoby z insulinoopornością ograniczyć powinny wszelkie ciasta, Wielkanoc niestety słynie z mazurków, bab, paschy i innych słodkości, dlatego przygotuj ciasto dozwolone dla Ciebie i zjedz go razem ze wszystkimi. Jeśli idziesz w gości po prostu weź go ze sobą. Polecam sernik Oreo przepis tu Niskowęglowodanowy sernik OREO lub sernik Mango-lassi  Sernik bez cukru a’la koktajl mango-lassi To moje propozycje serników bez cukru. Będziecie mogli zjeść go bez wyrzutów sumienia.

      6.  Ciesz się świętami

Święta Wielekanocne to radosny czas, nie pozwól żeby ciągłe myślenie o diecie Ci je zepsuły. Zastosuj się do wcześniejszych rad i wcześniej wszystko zaplanuj abyś spokojnie zasiadła do Wielkanocnego stołu. W ten czas najważniejszy jest czas z bliskimi, więc ciesz się nim nawet jeśli skusisz się na jakieś nadprogramowe ciasto, nie obwiniaj się. W zamian za to zabierz wszystkich na spacer 🙂

Jak zmodyfikować dania i co jeść? Kilka rad:

→Sałatka wielowarzywna najpopularniejsza wśród sałatek. Zawsze stwarza problem dla insulinoopornych- czy można ją jeść?  Musimy tylko pamiętać o kilku zasadach, aby w spokoju cieszyć się jej smakiem.

  • Nie rozgotowuj warzyw ( gotuj na parze tylko do miękkości)
  • Daj więcej ogórka kiszonego i jajka
  • Zrezygnuj z puszkowanej kukurydzy, a groszek konserwowy zastąp mrożonym
  • Wymieszaj majonez z jogurtem ( sałatka będzie lżejsza)
  • Nałóż sobie odpowiednią porcję, nie od razu cały kopiasty talerz

→Żurek/ barszcz jeśli przygotowujesz barszcz biały czy żurek zakwas zrób z użyciem mąki pełnoziarnistej, dodaj dobrej jakości białą kiełbasę (bez cukru i innych niepotrzebnych rzeczy w składzie )

→Babka wielkanocna – użyj mąki pełnoziarnistej, zastąp cukier ksylitolem lub najlepiej erytrolem i nie dodawaj cukru tyle co w przepisach, mąkę możesz też zastąpić fasolą- przepis na babkę na instagramie

→Jajka  jedz praktycznie w każdej postaci, faszerowane różnymi farszami  inspiracji jest mnóstwo ( awokado, łosoś, pieczarki, śledzie, suszone pomidory, sos chrzanowy)

→Pieczone mięsa, własnoręcznie robione szynki, pasztety, pieczenie czy galarety. Unikaj kupowania sklepowych wędlin z dodatkiem cukru. Zamiast mięsnego pasztetu możesz wypróbować równie smaczny pasztet z soczewicy czy innych roślin strączkowych

→Sałatki , surówki w tym sałatka wielowarzywna. Świeżych warzyw staraj się jeść najwięcej. Zaczynaj posiłek od warzyw, a następnie dopiero inne produkty. Spowoduje, że zjesz w rezultacie mniej 🙂

Do obiadu podawaj dużą porcję warzyw a mało ziemniaków czy kasz, na stole pewnie jeszcze czeka wiele rzeczy więc lepiej na obiad zjedz warzywa z mięsem. Pamiętaj aby nie nakładać dużych porcji.

→Pamiętaj o piciu wody! Między posiłkami nie zapominaj o płynach, wypełnią one żołądek i będzie mniejsza szansa, że sięgniesz po kolejna porcję. Popijaj także zioła, poprawią trawienie.

Zjedz kilka razy, ale większe porcje niż ciągle sięgaj po przekąski. Najgorsze stanie się podjadanie, jeśli nie najesz się jak na co dzień , tylko będziesz sięgał a to po jedno jajko, a to trochę sałatki- organizm nie zaspokoi głodu. Podziel dzień na kilka posiłków i zjedz po prostu więcej na raz, niż cały czas coś dokładaj do talerzyka.

→Po obiedzie idź na spacer z rodziną

 

Lepiej zrezygnuj z mazurka czy paschy – to bardzo słodkie ciasta, zawierające dużą ilość węglowodanów prostych, które podniosą gwałtownie poziom glukozy i tym samym spowodują duży wyrzut insuliny. Postaw lepiej na sernik czy pełnoziarnistą fasolową babkę.

Zdaje sobie sprawę , że ciężko jest trzymać dietę w święta, tylko pamiętaj że Twoja dieta to Twój sposób życia na co dzień. Ciesz się nią, zamiast myśleć że musisz coś ograniczać. Pamiętaj, że istnieje tyle pysznych produktów i dań które są zarazem smaczne, wielkanocne jak i z niskim IG.

Wesołych i zdrowych Świąt Wielkanocnych

Życzy Hiperinsulinka 🙂

 

Podobne artykuły