Sernik bez cukru a’la koktajl mango-lassi
Ciężko jest zrobić ciasto bez dodatku żadnego cukru ani słodzika. Zazwyczaj potrzeba dosypać choć łyżeczkę słodzidła. Tutaj mamy inny przypadek, ponieważ jedyny cukier w cieście pochodzi z owocu.
Ten serniczek przypomina w smaku koktajl mango lassi, oparty na owocach mango i kokosa. Bije od niego egzotyczna tropikalna nuta. Jeśli lubicie takie smaki na pewno przypadnie Wam do gustu.
Ciasto robi się bez pieczenia i jest bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy posiadać blender i miskę.
Składniki:
✔500g jogurtu greckiego
✔mango
✔4 łyżki pasty kokosowej i 40 g wiórek kokosowych lub 80 g wiórek
✔3 łyżki żelatyny
Spód:
5 łyżek zmiksowanych migdałów
✔5 łyżek mąki kokosowej
✔35 g masła roztopionego
✔2 łyżki kakao
Na spód mieszamy że sobą składniki i wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na 10 minut a w tym czasie robimy masę.
Jogurty blendujemy z mango , wiórkami i rozpuszczoną pastą kokosową. Żelatynę rozpuszczamy w 6 łyżkach wody i podgrzewamy aby była ciepła . Przelewamy do masy o ponownie blendujemy . Gotową masę przekładamy na gotowy spód, posypujemy wiórkami o schładzamy w lodówce ☺ Przepis banał, więc każdy sobie poradzi ?? Smacznego ?
Wartość odżywcza całości:
➡Kcal: 2285
➡Białko: 59
➡Tłuszcz: 179
➡Węglowodany przyswajalne: 96
Wartość odżywcza kawałka: 1/8
➡Kcal : 285
➡Białko : 7.4
➡Tłuszcz: 22
➡Węglowodany przyswajalne: 12
➡➡Indeks glikemiczny: 38.4
➡➡Ładunek glikemiczny: 4.5