|

Sernik bez cukru a’la koktajl mango-lassi

Ciężko jest zrobić ciasto bez dodatku żadnego cukru ani słodzika. Zazwyczaj potrzeba dosypać choć łyżeczkę słodzidła. Tutaj mamy inny przypadek, ponieważ jedyny cukier w cieście pochodzi z owocu. 

Ten serniczek przypomina w smaku koktajl mango lassi, oparty na owocach mango i kokosa. Bije od niego egzotyczna tropikalna nuta. Jeśli lubicie takie smaki na pewno przypadnie Wam do gustu.

Ciasto robi się bez pieczenia i jest bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy posiadać blender i miskę.

Składniki:
✔500g jogurtu greckiego

✔mango

✔4 łyżki pasty kokosowej i 40 g wiórek kokosowych lub 80 g wiórek

✔3 łyżki żelatyny 

Spód:

5 łyżek zmiksowanych migdałów

✔5 łyżek mąki kokosowej

✔35 g masła roztopionego

✔2 łyżki kakao

Na spód mieszamy że sobą składniki i wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na 10 minut a w tym czasie robimy masę. 
Jogurty blendujemy z mango , wiórkami i rozpuszczoną pastą kokosową. Żelatynę rozpuszczamy w 6 łyżkach wody i podgrzewamy aby była ciepła . Przelewamy do masy o ponownie blendujemy . Gotową masę przekładamy na gotowy spód, posypujemy wiórkami o schładzamy w lodówce ☺ Przepis banał, więc każdy sobie poradzi ?? Smacznego ?

Wartość odżywcza całości:

➡Kcal: 2285
➡Białko: 59
➡Tłuszcz: 179
➡Węglowodany przyswajalne: 96

Wartość odżywcza kawałka: 1/8

➡Kcal : 285
➡Białko : 7.4
➡Tłuszcz: 22
➡Węglowodany przyswajalne: 12
➡➡Indeks glikemiczny: 38.4
➡➡Ładunek glikemiczny: 4.5

Podobne artykuły