Skrobia oporna w walce z insulinoopornością
Ziemniaki- to istna zmora osób na diecie cukrzycowej. Ile razy gotując obiad dla najbliższych składający się z ziemniaków musiałaś z nich zrezygnować ze względu na wysoki indeks glikemiczny? Gotowałaś osobno dozwoloną kaszę a reszta domowników jadła co innego.
Pewnie często
Osoby na diecie z niskim indeksem glikemicznym obawiają się włączenia ziemniaków czy ryżu do swojego menu. Spowodowane jest to tym, iż te produkty mają wysoką zawartość skrobi, która szybko się trawi i wchłania z przewodu pokarmowego i może powodować nadmierne wyrzuty insuliny. Indeks glikemiczny gotowanych ziemniaków czy białego ryżu jest wysoki, ale istnieje sposób aby go obniżyć.
Wystarczy ugotowane produkty schłodzić. Co się wtedy dzieje? Pod wpływem niskiej temperatury skrobia zawarta w produkcie zmienia swoją strukturę ( retrograduje) zamieniając się w skrobię oporną.
Skrobia oporna jak wynika z nazwy jest odporna na działanie enzymów trawiennych i w niezmienionym stanie trafia do jelita grubego odżywiając w ten sposób florę jelitową nie powodując gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Dodatkowo zmniejsza się ilość kalorii a zwiększa ilość błonnika pokarmowego, który odpowiedzialny jest za usuwanie nadmiaru estrogenów z organizmu. Zwiększa on jelitową absorpcję estradiolu, który nie trafia do krwioobiegu oraz wzmaga perystaltykę jelit przez co estrogeny są szybciej usuwane z organizmu. Przynosi to pozytywne skutki u kobiet z zaburzoną gospodarką estrogenową.
Uwaga dla osób stosujących dietę FODMAPS ( ograniczająca fermentujące węglowodany) czy chorujących na SIBO lub ZJD ( zespół jelita drażliwego). Skrobia oporna fermentująca w jelicie grubym może potęgować objawy u tych osób !
Jak odpowiednio przygotować ziemniaki?
- Ugotuj ziemniaki
- Wystudzone wstaw do lodówki na minimum 12 godzin
- Wyjmij ziemniaki z lodówki, podgrzej lub przygotuj pyszną sałatkę
Przepis na sałatkę ziemniaczaną :
- 3 średnie ziemniaki
- 3 jajka
- 3 ogórki kiszone
- Pół opakowania mrożonego groszku
- Czerwona cebula
- 200 g pieczonego lub pieczonego filetu z indyka
- Jogurt grecki
- Łyżeczka musztardy
- Sól, pieprz
- Ząbek czosnku
Ziemniaki gotujemy a następnie chłodzimy w lodówce całą noc. Groszek gotujemy al. dente, jajka na twardo. Ogórka, ziemniaki i cebulę kroimy. Filet z indyka kupujemy wędzony lub pieczemy w piekarniku z przyprawami. Wszystko razem przekładamy do miseczki. Jogurt mieszamy z czosnkiem, musztardą , solą i pieprzem i polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem.
Pamiętajmy, że nawet jeśli zimne ziemniaki mają mniej kalorii i niższy indeks to nie możemy się nimi bezkarnie przejadać.