Proste gotowe jadłospisy w insulinooporności
Dlaczego mogą okazać się dobrym pomysłem na jesień i zimę?
Po pierwsze oszczędzają Twój czas i pieniądze. Zawsze pod ręką masz opracowane zdrowe i wartościowe posiłki, które możesz przygotować w kilka minut. Nie lubię długiego gotowania i skomplikowanych posiłków, dlatego w tworzeniu gotowych jadłospisów kierowałam się zasadą prostoty i szybkości.
Jadłospis przygotowałam na 7 dni, jednak nie są to takie zwykłe dni i posiłki. Możesz je ze sobą mieszać czy w obrębie dnia czy tygodnia. Przykładowo zjeść śniadanie z dnia 1 z obiadem z dnia 2 i kolacją z dnia 3 lub zostać przy rozpisanej konfiguracji. Dzięki czemu nie musisz sztywno trzymać się swojej rozpiski i stosować jadłospis elastycznie. Dodatkowo zużywasz to co masz w swojej lodówce. Dobierasz posiłki jak chcesz aby zużyć produkty np. powtarzasz po sobie posiłki ( najczęściej obiady).
Oprócz jadłospisu dostajesz wskazówki oraz listę zamienników, dzięki czemu będziesz wiedzieć co robić w przypadku gdy produkt Ci nie smakuje lub nie masz go w kuchni.
Jadłospis oparty jest na sezonowych produktach, uwzględnia więcej dań na ciepło, które pomogą rozgrzać w te jesienno-zimowe dni. Dostępność świeżych warzyw będzie mniejsza dlatego bazujemy na kiszonkach, mrożonkach czy gotowanych warzywach. Nie bój się nie zabraknie również świeżych.
Wychodzę z założenia, że dieta w insulinooporności nie musi być trudna i niesmaczna i zakazywać produkty. Jadłospis ma być dla Ciebie wskazówką jak komponować zdrowe zbilansowane posiłki, ale możesz gotować także własne jeśli masz taką ochotę.
Jeśli chcesz zapoznać się szczegółowo z opisem jadłospisów wejdź w zakładkę: Kup gotowe jadłospisy i wybierz odpowiednią kaloryczność lub napisz do mnie a pomogę Ci ją dobrać.