Czy dodatek cukru do produktu go przekreśla?
Jak to jest z tym cukrem w insulinooporności?
Nie chcę tu nikogo namawiać na konsumpcję cukru i wybór produktów słodzonych, tylko przedstawić, że nie wszystkich musimy się tak obawiać i z góry spisywać je na straty. Chodzi mi o to, aby dostrzec różnicę między produktami. Weźmy baton, który w swoim składzie ma głównie cukier pod różnymi postaciami i który zjadamy cały ok. 50 g, a musztardę, gdzie jest tylko dodatek cukru i zjemy jej niewiele np. łyżeczkę- 10 g.
Liczy się porcja i produkt
Nie możemy traktować tych produktów tak samo. Ilość cukru w porcji będzie drastycznie się różnić- w porcji batona będzie to 30 G CUKRU a w porcji musztardy 1,5 g. JEST RÓŻNICA?
Chcę przedstawić różnicę między tymi produktami i to , że nie każde w których występuje w składzie cukier są sobie równe.
Wiem, że dużo osób czyta składy i z góry odrzuca te które mają cukier
Czyli mogę…
Czy jeśli zjem musztardę stołową zamiast dijon ( bez cukru) to stanie się coś strasznego? Nie, bo w naszej diecie nie musimy wyrzucać cukru całkowicie i do zera. Dbamy o to, aby dieta była jak najmniej przetworzona, lecz to nie znaczy że mały dodatek cukru jest zabroniony. Nie musimy działać na zasadzie 100% albo nic i zero cukru, bo długo tak nie damy rady. Wolę wyznawać zasadę 80/20.
Co ważne?
Zdarzają się sytuacje, że tak patrzymy na składy produktów, że boimy się już ich jeść w obawie przed cukrem. Musimy rozgraniczyć produkty wysokocukrowe, wysokoprzetworzone a te gdzie tego cukru jest nieznacząca ilość. Potrafimy odrzucić musztardę bo ma cukier, ale nie mamy problemu aby kupić sobie batona bez sprawdzania jego składu. Okej na niego też jest gdzieś miejsce zgodnie z zasadą 80/20, ale chodzi o to aby rozgraniczyć różne produkty a nie wrzucać do jednego worka
Zdrowy rozsądek
Stoję na straży zdrowego rozsądku i mądrego podejścia do diety bez restrykcji i zakazów, ale wiem co dzieje się na różnych grupach i forach i łatwo popaść w te skrajności. Jeszcze raz! Dieta w insulinooporności to zdrowa, zbilansowana dieta nie polegająca na zakazach i całkowitej eliminacji cukru. Nawet WHO w swoich zalecaniach zostawia margines dla cukrów prostych a nie zakazuje ich całkowicie.
Podsumowanie
Dbamy o całokształt naszej diety. Skupiamy się na podstawach i produktach niskoprzetworzonych, nie zapominamy o warzywach, owocach, pełnoziarnistych zbożach i zdrowych zbilansowanych posiłkach a wtedy dodatek cukru nie będzie stanowił problemu.
Gorzej jeśli ten cukier będzie wszędobylski w naszej diecie zarówno pod postacią słodyczy, ciast, drożdżówek i ukryty w produktach.