Gofry z kaszy gryczanej bez jajka i mleka
Przepis na bezglutenowe gofry bez mleka i jajek.
Coraz więcej osób w swojej diecie musi eliminować jajka, mleko czy zboża glutenowe. Idąc z pomocą przedstawiam gofry 3 razy bez. Bez pszenicy, bez mleka i bez jajka.
Na 2 gofry ( jedna porcja ) potrzebujemy :
- 3 czubate łyżki kaszy gryczanej niepalonej ( 45 g)
- pół jabłka
- łyżka siemienia lnianego
- pół łyżeczki oleju kokosowego
- cynamon
- erytrytol
- proszek do pieczenia
- ewentualnie odrobina wody
Kaszę zalewamy na noc wodą i odstawiamy. Rano wylewamy wodę i przepłukujemy. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem do poziomu i odstawiamy na 10 minut. Blendujemy z pozostałymi składnikami. W razie gdy masa będzie za gęsta dodajemy wodę. Nagrzewamy gofrownice i nakładamy ciasto. Smażymy około 2-3 minuty.
Z porcji wychodzą 2 gofry
kcal | 287 |
białko | 8,2 |
tłuszcz | 10 |
węglowodany przyswajalne | 36 |
indeks glikemiczny | 47,2 |
ładunek glikemiczny | 16,8 |