| |

Tort bezowy bez cukru

Beza- to kwintesencja deseru opartego na cukrze. Czy jednak zawsze musi tak być i czy da się zrobić bezę bez cukru?

Tak!

Uprzedzam jednak, że tort ma specyficzny smak za sprawą użytego erytrytolu. Daje uczucie chłodu w ustach i delikatnie drapie w gardle. Jeśli ktoś nie lubi tego smaku to ten deser nie jest dla niego.

Jednak, gdy chcemy cieszyć się tortem bezowym bez cukru to warto spróbować zrobić 🙂 Dla cukrzyków i osób z insulinoopornością lub na diecie redukcyjnej, a uwielbiającym bezę.

Do przełożenia użyłam mleczka kokosowego, ale można dodać ubitą śmietanę 30% bez dodatku cukru.

Przepis na tort wielkości 20-22 cm:

  • 5 białej jaj
  • 150 g erytrytolu zmielonego na puder
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej ok. 8 g
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Masa:

  • 2 puszki mleczka kokosowego (tylko stała część) schłodzona w lodówce przez co najmniej 24 godziny
  • prawdziwa wanilia lub aromat
  • łyżka erytrytolu (ewentualnie)

Erytrytol mielimy na puder. Mieszamy go z mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny. Białka oddzielamy od żółtek lub kupujemy gotowe w płynie. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę. Gdy będzie sztywna dodajemy po łyżce mieszanki erytrolu z mąką i cytryną. Ubijamy dokładnie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy szpatułką bezy. Dzielimy na dwie porcje. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 110 stopni (u mnie termoobieg). Pieczemy 50 minut, po czym wykładamy i nożem delikatnie odklejamy bezę z papieru aby się nie złamała. Przekładamy na kratkę i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Studzimy kilka godzin.
Mleczko kokosowe schładzamy przez minimum 24 godziny. Przekładamy do miski tylko twardą stałą część bez płynu i ubijamy mikserem. Możemy pod koniec dodać odrobinę erytrytolu i wanili.
Bezę przekładamy kremem . Dekorujemy truskawkami.

Wartość odżywcza:

1672 kcal

34,5 g białka

129 g tłuszczu

196 g węglowodanów

 

Podobne artykuły