|

Pączki pełnoziarniste

Tłusty czwartek tuż tuż i wiem, że wiele osób szuka alternatyw dla sklepowych pączków- szczególnie osoby z cukrzycą i insulinoopornością.

 

Dlatego na przeciw wychodzę z przepisem na mini serowe pączki z razowej mąki z ksylitolem

Przepis na 20 sztuk:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej ( 250 g)
  • 1 jajko
  • 60-80 g ksylitolu
  • 100 g śmietany 18%
  • 100 g białego sera
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder z ksylitolu do posypania
  • 2 kostki smalcu lub olej do smażenia
  1. W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy mokre składniki i ugniatamy ciasto.
  2. Smalec lub oliwę rozgrzewamy w garnku ( aby sprawdzić czy tłuszcz jest dobrze nagrzany wrzucamy do niego frytka z ziemniaka )
  3. Z masy formujemy ok. 20 kulek i porcjami wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy najpierw z jednej strony i przewracamy na drugą, kiedy będą mocno rumiane (aby nie były surowe w środku).
  4. Wykładamy mini kuleczki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i posypujemy pudrem z ksylitolu.

Podobne artykuły