Pączki pełnoziarniste
Tłusty czwartek tuż tuż i wiem, że wiele osób szuka alternatyw dla sklepowych pączków- szczególnie osoby z cukrzycą i insulinoopornością.
Dlatego na przeciw wychodzę z przepisem na mini serowe pączki z razowej mąki z ksylitolem
Przepis na 20 sztuk:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej ( 250 g)
- 1 jajko
- 60-80 g ksylitolu
- 100 g śmietany 18%
- 100 g białego sera
- pół łyżeczki sody oczyszczonej i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder z ksylitolu do posypania
- 2 kostki smalcu lub olej do smażenia
- W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy mokre składniki i ugniatamy ciasto.
- Smalec lub oliwę rozgrzewamy w garnku ( aby sprawdzić czy tłuszcz jest dobrze nagrzany wrzucamy do niego frytka z ziemniaka )
- Z masy formujemy ok. 20 kulek i porcjami wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy najpierw z jednej strony i przewracamy na drugą, kiedy będą mocno rumiane (aby nie były surowe w środku).
- Wykładamy mini kuleczki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i posypujemy pudrem z ksylitolu.