|

Sałatka z tofu i kaszą gryczaną

Szybka sałatka, która z powodzeniem może stanowić obiad, lunchbox czy kolacje. Posmakuje zarówno wegetarianom jak i mięsożercom. Dostarcza sporą porcję białka, wartościowych węglowodanów i zdrowych tłuszczów. Syci na długo i świetnie sprawdza się jako danie do pojemnika. Idealna dla osób z insulinoopornością, cukrzycą- ma niski indeks glikemiczny.

Do jednej porcji potrzebujemy :

  • pół kostki bazyliowego tofu
  • 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 gałązki selera naciowego
  • pół mniejszej papryki
  • pół mniejszego ogórka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • zioła do sałatek
  • curry, papryka słodka

Kaszę ugotować a pod koniec dodać curry i paprykę słodką. Tofu pokroić i podsmażyć na oliwie. Warzywa pokroić, wymieszać z przyprawioną kaszą i tofu. Posypać ziołami do sałatek.

 

 

 

 

 

 

 

Wartość odżywcza porcji 

kcal 388
białko 21,6
tłuszcz 16,7
węglowodany przyswajalne 35,4
indeks glikemiczny 45,2
ładunek glikemiczny 16

Podobne artykuły