|

Pierniczki w zdrowszej wersji

Robicie pierniczki na Święta Bożego Narodzenia? Jakiej używacie mąki?

W insulinooporności białą pszenną mąkę zamieniamy na jej razową wersję oraz dla urozmaicenia możemy dorzucić mąkę gryczaną lub jeśli ktoś nie lubi owsianą. Również doskonale się nada 🙂

Jeśli zrobicie dziurkę na sznurek mogą spokojnie  zawisnąć na choince ?

Przepis na ok 35-40 sztuk
✔️Szklanka mąki razowej pszennej ( 120g)
✔️Szklanka mąki gryczanej (120g) taka delikatnie niepełna, gdyż zajmuje mniejsza objętość niż pszenna.
✔️Jajko
✔️Łyżka kakao (10g)
✔️4 łyżki erytrytolu (70-80g)
✔️Łyżka miodu (20g)
✔️Czubata łyżka masła orzechowego (40g)
✔️75 g masła extra lub oleju kokosowego
✔️Przyprawa do piernika ok. 15 g
✔️5 g sody i 5 g proszku do pieczenia
✔️2 łyżki śmietany lub jogurtu

1️⃣Rozpuszczam w garnku masło, dodaje erytrol, miód, masło orzechowe.
2️⃣Mieszam w szklance śmietanę, sodę i proszek
3️⃣Do miski dodaje mąki, jajko, kakao.
4️⃣Wlewam do miski tłuszcz z garnka, śmietanę z kubka, dodaje przyprawę do pierniczków i mieszam łyżką.
5️⃣Wyrabiam ciasto rękami na zgrabną kulke. Powinna być dosyć,, luźna,, nie taka zbita jak kamień aby dała się ładnie rozwałkować.
6️⃣Dzielę ciasto na 4 części i wałkuje po kolei wycinając pierniczki.
7️⃣Partiami piekę w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku ok. 5-8 min, aby nie były spalone (jedną blaszkę niecko podpaliłam więc trzeba uważać na czas ?).
8️⃣Gotowe przekładam do pojemniczka.


Wartość odżywcza ok 35-40 szt:
Kalorie : 1955
Białko : 52 g
Tłuszcz : 100 g
Węglowodany : 197g

Pamiętajcie że struktura będzie zależeć od mąki jaką macie. Ja miałam razową pszenną z gdańskie młyny i gryczaną z melvita. Czasem trzeba dać troszkę więcej lub mniej w zależności od dodanej mąki ?

Jak przetestujecie podzielcie się wrażeniami ?

Podobne artykuły