Wigilia i Święta Bożego Narodzenia dla osób z insulinoopornością. Jak sobie poradzić?
Święta Bożego Narodzenia z insulinoopornością. Co jeść a czego unikać?
Święta Bożego Narodzenia to czas magiczny, niestety u niektórych osób z insulinoopornością wywołuje strach i niepokój, że nie będą mogły spożywać ulubionych potraw i dzielić się radością z bliskimi. W sklepach półki uginają się od słodyczy, czekolad, ciasteczek, gotowych produktów do przygotowania makowca, innych ciast i gotowych dań świątecznych. W tych produktach, oprócz tego że są bardzo przetworzone znajdziemy „tonę” cukru i innych niepotrzebnych dodatków. Dlatego też każde danie powinniśmy przygotowywać samodzielnie.
Jeśli przygotowujemy Wigilię sami możemy sobie łatwiej poradzić z przeszkodami, lecz „w gościach” sytuacja staje się trudniejsza, bo nie każdy gotuje w trosce o zachowanie niższego indeksu i ładunku glikemicznego.
Czy w Święta insulinooporni muszą przestrzega restrykcyjnej diety ?
Nic bardziej mylnego! Musimy tylko wybrać dla nas odpowiednie potrawy, a takich w Wigilię jest naprawdę dużo. Osoby z insulinoopornością oczywiście powinny unikać ciast i potraw na bazie białej mąki, lecz na świątecznym stole jest jeszcze dużo innych rzeczy.
Po pierwsze jak gotować samemu. Oto kilka zasad:
- Zastąp mąkę pszenną używaną do pierogów, uszek, pasztecików- mąką pełnoziarnistą. Wybór jest duży- na przykład mąką pszenną pełnoziarnistą, żytnią, orkiszową, gryczaną, owsianą itd
- Nie bój się barszczu. Ugotuj go sama na naturalnym zakwasie. Nie wyjadaj wszystkich rozgotowanych warzyw i masy uszek czy pasztecików. Dodaj tylko kilka, nie muszą zajmować całej objętości talerza. Na stole czekają inne dania
- Jeśli jadasz w Wigilię kapuśniak ( tak jak ja) ziemniaki ugotuj dzień wcześniej, aby uzyskać skrobię oporną. Trochę informacji tu Skrobia oporna w walce z insulinoopornością
- Spróbuj wielowarzywnej sałatki. Warzyw nie rozgotuj, nie dodawaj puszkowanych groszków ani kukurydzy, a zamiast tego daj więcej ogórków i jajek. Majonez z powodzeniem można zastąpić jogurtem z musztardą
- Tradycyjna ryba po grecku. Przygotuj ją w panierce z mąki z ciecierzycy lub po prostu upiecz samą rybę. Warzywa duś chwilę, aby nie były zbyt miękkie.
- To samo dotyczy innych ryb, panieruj je w mące z ciecierzycy, choć osobiście polecam rybkę upiec- jest równie smaczna 😉
- Gotowe masy do makowca zastąp własną, z dużą ilością orzechów zamiast suszonych owoców
- Spróbuj upiec piernik z fasoli a pierniczki z mąki gryczanej lub orkiszowej. Nikt nawet nie poczuje różnicy
- Nie informuj gości, że niektóre potrawy są zrobione w inny sposób. Zjedzą ze smakiem i jeszcze zapytają co to za przepis 😉
- Staraj się, aby na Twoim talerzu zawsze gościły warzywa a w szklance było zawsze dużo wody
Jakie dania możesz spokojnie szykować?
- Śledzie – w każdej postaci
- Ryba w galarecie
- Karp pieczony lub smażony w dozwolonej panierce
- Kapusta z grochem
- Ryba po grecku
- Sałatka wielowarzywna
- Barszcz
- Uszka, pierogi, paszteciki z dozwolonych mąk
- Kapuśniak z grzybami
- Kompot z suszu z dobrej jakości produktów, bez gotowych mieszanek
- Piernik z fasoli
- Makowiec bez ciasta lub na cieście z dozwolonych mąk z dużą ilością orzechów
- Sernik bez gotowych mieszanek sernikowych, najlepiej bez ciasta
Jak widzisz swobodnie wychodzi ponad 12 dań 🙂
Czego unikaj:
- Kutii, ma dużo cukru i bakalii, lepiej zastąp makowcem
- Makaron z makiem
- Łazanki z kapustą, zastąp kapustą z grochem
- Smażone w głębokim tłuszczu ryby
Jak radzić odwiedzając bliskich?
- Wybieraj potrawy dla siebie dozwolone z listy wyżej, jeśli nie będzie pierogów czy uszek z pełnoziarnistej mąki, spróbuj zjeść sam barszczyk uprzejmie informując, że po produktach z białej mąki czujesz się bardzo senna i możesz wcześniej opuścić swoich gości, a tego na pewno by nie chcieli
- Nakładaj na talerz dużo warzyw, także po to żebyś zawsze miał coś na talerzu. Unikniesz wtedy zapytań o kolejne dokładki
- Wybieraj przede wszystkim ryby, sałatki śledziowe, ryby w galarecie
- Unikaj smażonych w panierkach ryb, krokietów, pierogów
- Upiecz własne ciasto i inną ulubioną potrawę . Poczęstuj wszystkich i pokaż, że kuchnia dla insulinopornych jest również smaczna
- Pij dużo wody, kompot z suszu jeśli nie jesteś go pewna- rozcieńcz
- Odpuść sobie makarony, kutie i produkty z dużą ilością miodu i suszonych owoców
Kilka rad na Boże Narodzenie
- Święta obfitują w węglowodany w każdej postaci. Jeśli na obiad jest rosół- zjedz czysty, a w drugim daniu po prostu nie nakładaj ziemniaków. Na stole jest pewnie pełno innych smakołyków z węglowodanami
- Wybieraj pieczone mięsa z dodatkiem chrzanu, ziół, które pozytywnie wpłyną na trawienie
- Upiecz własny chleb, który zachowa świeżość na dłużej niż ten z piekarni
- Pomiędzy posiłkami pij dużo płynów, wody, ziołowych herbat
- Wybierz się na spacer, dobrze wpłynie na wszystkich przejedzonych
- Jeśli przyjmujesz metformine zrezygnuj z alkoholu, jeśli nie to najlepszym rozwiązaniem będzie czerwone wytrawne wino
Jakie potrawy wybrać?
- Pieczone mięsa bez panierek, szczególnie z bułki tartej
- Pieczone ryby
- Wyroby własne, mięsa, pasztety- bez kupnych szynek
- Jajka w każdej postaci
- Śledzie: w oleju, sałatki
- Bigos z grzybami, mięsem
- Surówki i sałatki w każdej postaci, DUŻO WARZYW
- Domowy chleb pełnoziarnisty
- Kawałek własnego ciasta: makowiec, piernik z fasoli, sernik
Pamiętaj, jeśli zgrzeszysz, nie obwiniaj się. Każdemu zdarzają się chwile słabości. Spróbuj za każdy grzeszek zrobić kilometr spaceru. Może będzie to dobra mobilizacja 🙂
Święta nie muszą być straszne i nie do przejścia, trzeba podejść do niech z uśmiechem i robić swoje. Każdemu wyjdzie to na zdrowie, nawet pozostałym domownikom.