Mazurek w zdrowszej wersji dla insulinoopornych
Święta Wielkanocne nie mogą obyć się bez mazurka czy babki. Chcę zaproponować moją zdrowszą wersję pełnoziarnistego mazurka z masą jaglaną zamiast tradycyjnego kajmaku. Spód do ciasta jest pełnoziarnisty co wpływa na niższy IG ciasta, a masa to połączenie kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym, daktylami i wiórkami kokosa.
Kasza jaglana według najnowszych badań mieści się w przedziale średniego indeksu glikemicznego a daktyle wskoczyły nawet na poziom niski 🙂 Nie zapominajmy , że dodatek tłuszczu w postaci mleka kokosowego, wiórek i masła również będzie wpływał na indeks glikemiczny i opóźniał opróżnianie żołądka i wolniejsze uwalnianie glukozy do krwi.
Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzać z porcją, bo choć wersja mazurka jest zdrowsza niż tradycyjna to nadal zawiera węglowodany z różnych źródeł, które przy dużej porcji dadzą równie duży ładunek glikemiczny.
Przepis na blaszkę w kształcie serduszka lub blaszkę ok. 10×35 cm
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej pełnoziarnistej
- 80 g masła
- 2 żółtka
- 3 -4 łyżeczki ksylitolu
- 4 łyżki, ok 60 g kaszy jaglanej
- 100 g mleczka kokosowego w puszce
- ok. 100 ml wody do gotowania kaszy
- 2 łyżki dżemu niskosłodzonego najlepiej porzeczkowego
- 60-70 g daktyli
- 50 g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej do miski.
2. Pokrojone w kostkę masło, żółtka i ksylitol dodaj do mąki i zagnieć ciasto w kulkę. Rozwałkuj spód i wałeczki ciasta na brzegi.
3. Wyłóż na blachę o wymiarach 10 cm x 35 cm lub inny kształt blaszki np. serduszko. Wyłóż spód oraz wałeczki na brzegi. Nakłuj widelcem brzegi do blaszki, aby stworzyć wzorek i włóż do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij i odstaw do ostudzenia.
4. Kaszę jaglaną przelej na sitku gorącą wodą i dokładnie opłucz bieżącą wodą, tak żeby wyczuwalny był jej aromat (dzięki temu pozbędziemy się smaku goryczki).
5. Gotuj kaszę przez 30 minut w mleczku kokosowym i wodzie na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając (ewentualnie dolej trochę wody, jeśli masa wchłonie ją wcześniej).
6. Do ugotowanej masy dodaj wiórki kokosowe i daktyle. Zmiksuj blenderem.
7. Ciasto posmaruj cienko dżemem, najlepiej z czarnej porzeczki. Wyłóż kokosową masę jaglaną. Posyp borówkami i wiórkami kokosa lub płatkami migdałów. Pozostaw do schłodzenia w lodówce.
Wartość odżywcza całości:
- Kaloryczność: 2136 kcal
- Białko: 32 g
- Tłuszcz: 135 g
- Węglowodany: 200 g
- Błonnik: 30g