|

Mazurek w zdrowszej wersji dla insulinoopornych

Święta Wielkanocne nie mogą obyć się bez mazurka czy babki. Chcę zaproponować moją zdrowszą wersję pełnoziarnistego mazurka z masą jaglaną zamiast tradycyjnego kajmaku. Spód do ciasta jest pełnoziarnisty co wpływa na niższy IG ciasta, a masa to połączenie kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym, daktylami i wiórkami kokosa.

Kasza jaglana według najnowszych badań mieści się w przedziale średniego indeksu glikemicznego a daktyle wskoczyły nawet na poziom niski 🙂 Nie zapominajmy , że dodatek tłuszczu w postaci mleka kokosowego, wiórek i masła również będzie wpływał na indeks glikemiczny i opóźniał opróżnianie żołądka i wolniejsze uwalnianie glukozy do krwi.

Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzać z porcją, bo choć wersja mazurka jest zdrowsza niż tradycyjna to nadal zawiera węglowodany z różnych źródeł, które przy dużej porcji dadzą równie duży ładunek glikemiczny.

 

Przepis na blaszkę w kształcie serduszka lub blaszkę ok. 10×35 cm

  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej pełnoziarnistej
  • 80 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 -4 łyżeczki ksylitolu
  • 4 łyżki, ok 60 g kaszy jaglanej
  • 100 g mleczka kokosowego w puszce
  • ok. 100 ml wody do gotowania kaszy
  • 2 łyżki dżemu niskosłodzonego najlepiej porzeczkowego
  • 60-70 g daktyli
  • 50 g wiórek kokosowych

 

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej do miski.
2. Pokrojone w kostkę masło, żółtka i ksylitol dodaj do mąki i zagnieć ciasto w kulkę. Rozwałkuj spód i wałeczki ciasta na brzegi.
3. Wyłóż na blachę o wymiarach 10 cm x 35 cm lub inny kształt blaszki np. serduszko. Wyłóż spód oraz wałeczki na brzegi. Nakłuj widelcem brzegi do blaszki, aby stworzyć wzorek i włóż do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij i odstaw do ostudzenia.
4. Kaszę jaglaną przelej na sitku gorącą wodą i dokładnie opłucz bieżącą wodą, tak żeby wyczuwalny był jej aromat (dzięki temu pozbędziemy się smaku goryczki).
5. Gotuj kaszę przez 30 minut w mleczku kokosowym i wodzie na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając (ewentualnie dolej trochę wody, jeśli masa wchłonie ją wcześniej).
6. Do ugotowanej masy dodaj wiórki kokosowe i daktyle. Zmiksuj blenderem.
7. Ciasto posmaruj cienko dżemem, najlepiej z czarnej porzeczki. Wyłóż kokosową masę jaglaną. Posyp borówkami i wiórkami kokosa lub płatkami migdałów. Pozostaw do schłodzenia w lodówce.

 

Wartość odżywcza całości:

  • Kaloryczność: 2136 kcal
  • Białko: 32 g
  • Tłuszcz: 135 g
  • Węglowodany: 200 g
  • Błonnik: 30g

 

 

Podobne artykuły