Orkiszowe naleśniki z niskim indeksem glikemicznym
Czy udane naleśniki to tylko te na zwykłej pszennej mące?
Absolutnie nie!
Z użyciem orkiszowej pełnoziarnistej mąki możemy cieszyć się ulubioną potrawą zachowując przy tym niski indeks glikemiczny. Dodatkowo jako farsz użyjemy twaróg, czyli źródło białka, które w połączeniu z węglowodanami obniża nam indeks.
Kilka rad, aby naleśniki były odpowiednie dla osób z insulinoopornością i cukrzycą:
- do masy dodajemy mąkę o niskim przemiale: pełnoziarnista/razowa/ powyżej typu 1850 lub gryczaną , owsianą czy sojową- z bezglutenowymi mąkami jednak przy naleśnikach bywa różnie
- zamiast całej porcji mleka możemy je wymieszać z wodą
- do farszu unikajmy dżemów, frużelin, bananów czy daktyli a bazujmy na produktach białkowych np. twarożek
- dodajmy dla wzbogacenia świeże owoce, orzechy, masło orzechowe
Przepis na 6 sztuk:
- szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej ok. 130 g[ polecam z firmy ToTa]
- półtorej szklanki mleka ok. 300 ml
- jajko
- pół łyżeczki erytrolu
Farsz:
- 250 g serka twarogowego półtłustego
- pół kubeczka jogurtu naturalnego ok. 70 g
- 2 łyżeczki erytrolu
- skórka otarta z 1/3 cytryny
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajko i erytrol i mieszamy wszystko widelcem. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie nagrzewamy patelnię i smarujemy cienko tłuszczem [u mnie oliwa z oliwek]. Smażymy naleśniki.
Cytrynę myjemy i parzymy we wrzątku. Trzemy skórkę z ok. 1/3. Mieszamy twarożek, jogurt, erytrol i starą skórkę. Nadziewamy naleśniki. Dekorujemy owocami.
Wartość odżywcza całości | Wartość odżywcza 2 naleśników |
kcal: 1092 | kcal: 365 |
białko: 88,5 g | białko: 29,5 g |
tłuszcz: 28 g | tłuszcz: 9,4 g |
węglowodany: 135 g | węglowodany: 45 g |
błonnik: 27 g | błonnik: 9 g |
Ilość wymienników węglowodanowych w porcji: 3,6