Sposób na tort z niskim indeksem glikemicznym
Urodziny to okazja do wspólnego świętowania ze znajomymi i rodziną, a jak urodziny to musi być i tort. W tym roku przygotowałam mój w oparciu o produkty z niskim indeksem glikemicznym i stwierdzam, że wyszedł wspaniały. Często osoby z insulinoopornością, PCOS myślą, że tort to zawsze biała mąka i cukier, pokaże że niekoniecznie.
Biszkopt oparłam wyłącznie na mące gryczanej, a masa zawiera serek i śmietanę. Dzięki tym wszystkim rzeczom indeks i ładunek glikemiczny tortu pozostaje niski i każdy może się cieszyć jego smakiem, nawet osoby na diecie bezglutenowej.
Do przygotowania potrzebowałam:
BISZKOPT :
✔2 jajka
✔2 łyżki mąki gryczanej
✔7 łyżek mleka
✔pół łyżeczki ksylitolu
✔aromat waniliowy
✔łyżka kakao
✔pół łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
MASA:
✔250 g mascarpone
✔pół kubeczka śmietany 18 %
✔4 łyżki zmielonego ksylitolu
✔skórka starta z cytryny
✔skórka starta z 1/3 limonki
✔sok z połowy cytryny
✔sok z kawałka limonki .
Jajka oddzielić i ubić białka na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z mąką, mlekiem , kakao , proszkiem . Dodać delikatnie białka i wymieszać . Przelać do małej foremki wyłożonej papierem . Piec ok. 20 minut. Mascarpone zmiksować z ksylitolem , dodać cytrynę i limonki. Chwilę miksować i dodać śmietanę, aby powstała gładka masa. Po wystygnięciu przekroić tort na pół. Nasączyć wodą z cytryną i spirytusem , przełożyć masą . Wierzch posmarować resztą masy i udekorować cytryną .
Wartość odżywcza całości:
➡Kcal : 1665
➡Białko: 44.1
➡Tłuszcz: 147.5
➡Węglowodany: 52