|

Sposób na tort z niskim indeksem glikemicznym

Urodziny to okazja do wspólnego świętowania ze znajomymi i rodziną, a jak urodziny to musi być i tort. W tym roku przygotowałam mój w oparciu o produkty z niskim indeksem glikemicznym i stwierdzam, że wyszedł wspaniały. Często osoby z insulinoopornością, PCOS myślą, że tort to zawsze biała mąka i cukier, pokaże że niekoniecznie.

Biszkopt oparłam wyłącznie na mące gryczanej, a masa zawiera serek i śmietanę. Dzięki tym wszystkim rzeczom indeks i ładunek glikemiczny tortu pozostaje niski i każdy może się cieszyć jego smakiem, nawet osoby na diecie bezglutenowej. 

Do przygotowania potrzebowałam:

BISZKOPT :

✔2 jajka

✔2 łyżki mąki gryczanej

✔7 łyżek mleka

✔pół łyżeczki ksylitolu

✔aromat waniliowy

✔łyżka kakao

✔pół łyżeczki sody lub proszku do pieczenia

MASA:

✔250 g mascarpone

✔pół kubeczka śmietany 18 %

✔4 łyżki zmielonego ksylitolu

✔skórka starta z cytryny

✔skórka starta z 1/3 limonki

✔sok z połowy cytryny

✔sok z kawałka limonki .

Jajka oddzielić i ubić białka na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z mąką, mlekiem , kakao , proszkiem . Dodać delikatnie białka i wymieszać . Przelać do małej foremki wyłożonej papierem . Piec ok. 20 minut. Mascarpone zmiksować z ksylitolem , dodać cytrynę i limonki. Chwilę miksować i dodać śmietanę, aby powstała gładka masa. Po wystygnięciu przekroić tort na pół. Nasączyć wodą z cytryną i spirytusem , przełożyć masą . Wierzch posmarować resztą masy i udekorować cytryną .

Wartość odżywcza całości:

➡Kcal : 1665
➡Białko: 44.1
➡Tłuszcz: 147.5
➡Węglowodany: 52 

Podobne artykuły