Pełnoziarniste pieczone pączki
Tłusty czwartek niepodważalnie związany jest z produkcją pączków i faworków. Osoby z insulinoopornością powinny zastąpić oczyszczona mąkę jej pełnoziarnistą wersją. Pączki dodatkowo są pieczone, co obniża ich kaloryczność.
Jeśli nie wyobrażacie sobie tego dnia bez zjedzenia ani jednego pączka a nie chcecie spożywać ich tradycyjnej wersji ten przepis jest do wypróbowania i to niekoniecznie tylko na tłusty czwartek.
Przepis na 7 większych sztuk:
✔2 szklanki mąki pełnoziarnistej
✔jajko
✔paczka drożdży instant
✔pół szklanki mleka
✔szczypta soli
✔5 łyżek ksylitolu ( lub mniej zależy jak słodkie lubicie)
Najpierw połączyłam że sobą suche składniki, dodałam do nich jajko i mleko i zagniotłam ciasto. Odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce. Uformowałam pączki, przełożyłam je na papier i odstawiłam na kolejną godzinę. Po tym czasie wsadziłam do nagrzanego na 190 stopni piekarnika i piekłam ok. 15 minut. Posypałam zmielonym ksylitolem.
.
??Wartość odżywcza całości:
➡Kcal : 1178
➡Białko: 49.7
➡Tłuszcz: 13.3
➡Węglowodany: 219
??Wartość odżywcza jednego pączka:
➡Kcal : 167
➡Białko: 7.2
➡Tłuszcz: 2
➡Węglowodany przyswajalne: 27
➡Indeks glikemiczny: 41
➡Ładunek glikemiczny: 11