|

Pełnoziarniste pieczone pączki

Tłusty czwartek niepodważalnie związany jest z produkcją pączków i faworków. Osoby z insulinoopornością powinny zastąpić oczyszczona mąkę jej pełnoziarnistą wersją. Pączki dodatkowo są pieczone, co obniża ich kaloryczność.

Jeśli nie wyobrażacie sobie tego dnia bez zjedzenia ani jednego pączka a nie chcecie spożywać ich tradycyjnej wersji ten przepis jest do wypróbowania i to niekoniecznie tylko na tłusty czwartek.

Przepis na 7 większych sztuk:

✔2 szklanki mąki pełnoziarnistej

✔jajko

✔paczka drożdży instant

✔pół szklanki mleka

✔szczypta soli

✔5 łyżek ksylitolu ( lub mniej zależy jak słodkie lubicie)

Najpierw połączyłam że sobą suche składniki, dodałam do nich jajko i mleko i zagniotłam ciasto. Odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce. Uformowałam pączki, przełożyłam je na papier i odstawiłam na kolejną godzinę. Po tym czasie wsadziłam do nagrzanego na 190 stopni piekarnika i piekłam ok. 15 minut. Posypałam zmielonym ksylitolem.


.
??Wartość odżywcza całości:

➡Kcal : 1178
➡Białko: 49.7
➡Tłuszcz: 13.3
➡Węglowodany: 219

??Wartość odżywcza jednego pączka:

➡Kcal : 167
➡Białko: 7.2
➡Tłuszcz: 2
➡Węglowodany przyswajalne: 27
➡Indeks glikemiczny: 41
➡Ładunek glikemiczny: 11

Podobne artykuły