Niskokaloryczne ciasto z fasoli
Uwielbiam szybkie ciasta, które przygotowujemy w jednej misce bez zbędnego brudzenia tysiąca naczyń.
Uwielbiam też , kiedy przepis jest tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi nawet bez kulinarnych zdolności.
A najbardziej lubię, gdy jest niskokaloryczne i dostosowane dla cukrzyków, osób z insulinoopornością i PCOS. Tak jak w tym przypadku, gdyż jego głównym składnikiem jest BIAŁA FASOLA.
Fasola w naszym cieście zastępuje mąkę pszenną, najczęściej dodawaną do ciast. Oczywiste jest, że w 100% nie zachowa się jak mąka- ciasto nie będzie tak puszyste. Myślę jednak, że zaspokoi ochotę na słodkie i pokaże, że można jeść zdrowo, smacznie i dietetycznie 🙂
Przepis na małą keksówkę:
- puszka białej fasoli
- 2 jajka
- skórka otarta z jednej małej cytryny
- łyżka mąki kokosowej lub czubata pełnoziarnistej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu ok 35-40 g
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
- świeże owoce
Cytrynę sparzamy we wrzątku, porządnie myjemy i ścieramy skókę. Do miski wrzucamy wszystkie składniki z wyjątkiem malin i blendujemy na gładką masę. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wrzucamy maliny i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45-50 min, góra dół bez termoobiegu na 180 stopni.
Wartość odżywcza całości
- kcal: 867
- białko: 40 g
- tłuszcz: 36 g
- węglowodany: 121 g
- błonnik: 31 g
Inne niskokaloryczne ciasta Bezglutenowe ciasto marchewkowe z niskim indeksem glikemicznym, Ciasto gryczane z malinami. Z niskim indeksem glikemicznym, bez cukru.