Ciasto gryczane z malinami. Z niskim indeksem glikemicznym, bez cukru.
Ciasto z owocami- wielu z nas kojarzy nam się z toną białej mąki, cukru i masła- w cukierniach tak faktycznie jest. Owocowe ciasta zazwyczaj są mocno kaloryczne i mają wysoki indeks glikemiczny. Takich gotowych wypieków powinniśmy unikać i w zamian zrobić własne – np. ciasto gryczane z malinami.
Popularną mąkę można zastąpić kaszą gryczaną niepaloną , a cukier erytrolem. Dzięki czemu ciasto z mało wartościowego słodkiego wypieku staje się zdrową przekąską z błonnikiem, białkiem roślinnym, witaminami z grupy B, magnezem , cynkiem czy żelazem . W ostatnim poście przygotowywałam ranking kasz Ranking kasz dla insulinoopornych i kasza gryczana jest na czele tego zestawienia.
Warto zatem przygotować z niej pyszne czekoladowe ciasto z malinami idealne jako drugie śniadanie czy podwieczorek.
Maliny – bogactwo witamin i antyoksydantów. Świetnie smakują w ciastach, deserach, jako dodatek do jogurtu, serków czy po prostu jako przekąska.
Czemu warto włączyć maliny do diety ?
- są niskokaloryczne ( w 100 g mają tylko 52 kcal)
- mają dużą zawartość rozpuszczalnego błonnika ( wspomagają perystaltykę jelit)
- to skarbnica witaminy C ( 26 mg w 100 g)
- mają niski indeks glikemiczny ( 25 ) i ładunek glikemiczny ( 2 w 100 g)
Polecane są diabetykom i osobom z insulinoopornością. Nie powodują gwałtownych wyrzutów glukozy i insuliny.
Co potrzebowałam aby upiec ciasto:
- 100g kaszy gryczanej niepalonej
- 3 jajka
- 50 g masła
- 2 łyżki ( 20 g kakao)
- 3 łyżki erytrolu
- pół szklanki mleka i pół szklanki wody
- maliny
Przygotowanie
Kaszę gryczaną ugotowałam na mleku z wodą, dodałam odrobinę aromatu waniliowego. Gotowałam 20 minut a następnie zostawiłam do ostygnięcia. Zblendowałam kaszę, dodałam jajka, rozpuszczone masło, kakao i erytrytol. Wszystko ponownie zmiksowałam na gładką masę. Przelałam do małej blaszki ( keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyłam świeże maliny. Piekłam 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Najlepiej smakuje po ostygnięciu, ponieważ konsystencja jest dość ciężka, delikatnie gliniasta jak w brownie.
Dodatkowo można na wierzch udekorować świeżymi porzeczkami, które dzięki swojej kwaskowatości świetnie się komponują z czekoladowym ciastem .
Wartość odżywcza całego ciasta :
kaloryczność | 1222 kcal |
białko | 45,6g |
tłuszcz | 68,5g |
węglowodany | 124,8g |
błonnik | 21,2g |
żelazo | 9,6 mg |
Wartość odżywcza kawałka (1/8)
kaloryczność | 153 kcal |
białko | 5,7 g |
tłuszcz | 8,6 g |
węglowodany | 15,6 g |
błonnik | 2,7 g |
indeks glikemiczny | 46,8 |
ładunek glikemiczny | 4,8 |
Smacznego !